Η δράση της βιταμίνης D είναι πολλαπλή και τα οφέλη της στον οργανισμό αδιαμφισβήτητα. Η βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, της υπέρτασης και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει καθημερινά να λαμβάνουμε τουλάχιστον 600IU βιταμίνης D, κυρίως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ποια τρόφιμα εμπεριέχουν βιταμίνη D
1. Φρέσκο ψάρι: 425 IU σε ένα φιλέτο σολομό 90 γρ., 547 IU σε ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.
2. Συκώτι μοσχαρίσιο: 42 IU σε μερίδα 90 γρ.
3. Κρόκος αυγού: 41 IU σε έναν κρόκο
4. Ψάρι σε κονσέρβα: 154 IU σε μερίδα τόνο 90 γρ., 270 IU σε μερίδα σαρδέλες 100 γρ.
5. Μανιτάρια Σιτάκε: 40 IU ανά φλιτζάνι
6. Γάλα (πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά): 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
7. Γιαούρτι: 80-100 IU ανά μερίδα 180 γρ.
8. Γάλα αμυγδάλου: 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
9. Πουτίγκα με γάλα: 49-60 IU ανά μισό φλιτζάνι
10. Χυμός πορτοκάλι: 137 IU ανά φλιτζάνι
11. Δημητριακά: 50-100 IU ανά ένα φλιτζάνι
12. Ενισχυμένο τόφου: 80 IU ανά μερίδα 90 γρ.
13. Βρόμη: 150 IU σε μία ατομική μερίδα
14. Τυρί: 40 IU ανά φέτα
15. Eggnog: 123 IU ανά ποτήρι 240 ml
Πηγή: prevention.com