Ο ερχομός του νεογέννητου, ενός μοναδικού και ανεπανάληπτου ανθρώπου στη ζωή της οικογένειας, είναι πάντα μια γιορτή χαράς. Μια γιορτή χαράς, αλλά και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Πόσοι άραγε από τους υποψήφιους γονείς γνωρίζουν ότι το κάθε παιδί έρχεται στον κόσμο μαζί με ένα δώρο, ένα δώρο που δυστυχώς εξαιτίας άγνοιας κινδυνεύει να χαθεί για πάντα στα «βιολογικά απορρίμματα»; Κι όμως αυτά τα λεγόμενα μέχρι προ ολίγου «απόβλητα» μπορεί να χρησιμοποιηθούν μια μέρα, για να του σώσουν τη ζωή.

Το υλικό αυτό, μοναδικό και ανεπανάληπτο όσο και το ίδιο το παιδί, είναι τόσο πολύτιμο, επειδή περιέχει βλαστοκύτταρα του ίδιου του παιδιού, τα μόνα απολύτως συμβατά με τον δικό του οργανισμό και κανέναν άλλο, εκτός κι αν υπάρχει μονογενής δίδυμος. Τα νεαρά αυτά κύτταρα μπορούν να συντηρηθούν στο υγρό άζωτο και να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής, ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου της ιατρικής επιστήμης, που αφορά όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Η χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων

Ποια είδη κυττάρων μπορούμε να συλλέξουμε λοιπόν κατά τη γέννηση και ποια η χρησιμότητα καθενός από αυτά;

  • Το αίμα του ομφαλίου λώρου περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν έχουν έρθει ακόμη σε επαφή με νοσογόνους παράγοντες. Τα κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι» (Natural Killer ή ΝΚ κύτταρα) και τα CAR T λεμφοκύτταρα χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία του καρκίνου, περιορίζοντας τη χρήση της χημειοθεραπείας και των επιπλοκών της. Τα κύτταρα Τreg χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, ενώ τα μονοκύτταρα παράγουν δενδριτικά κύτταρα χρήσιμα για τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων.
  • Επίσης, το αίμα του ομφαλίου λώρου περιέχει τα πολύ μικρά βλαστοκύτταρα που μοιάζουν με τα εμβρυϊκά (Very Small Embryonic Like Stem Cells ή VSEL). Τα κύτταρα αυτά μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού.
  • Τέλος στο αίμα του ομφαλίου λώρου υπάρχουν και τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
Βλαστοκύτταρα

Η δράση της Biohellenika

Σε ό,τι αφορά τη συλλογή και φύλαξη κυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου η Biohellenika είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαθέτει διεθνή διαπίστευση (ΑΑΒΒ από το 2010), η οποία της επιτρέπει τη χρήση των κυττάρων αυτών σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Επίσης, η Biohellenika είναι η μόνη εταιρεία που φυλάσσει χωριστά τα βλαστοκύτταρα VSELs και μπορεί να συλλέξει επιπλέον αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα με την πατενταρισμένη και βραβευμένη μέθοδο αποστράγγισης του πλακούντα που διαθέτει. Έτσι, εξασφαλίζει τη φύλαξη έως και διπλάσιου αριθμού βλαστοκυττάρων που επαρκεί για θεραπεία αιματολογικών ασθενειών ακόμα και σε ενήλικα μεγάλου σωματικού βάρους.

Ο ιστός του ομφαλίου λώρου περιέχει μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, που χρησιμοποιούνται σήμερα  ως βιοφάρμακα σε πλήθος εκφυλιστικών νοσημάτων. Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται και μετατρέπονται στα εργαστήρια της Biohellenika σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS), τα οποία μπορούν να μας δώσουν οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού. Η Biohellenika είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαχωρίζει τα πολυδύναμα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από όλο το μήκος του ομφαλίου λώρου με την πατενταρισμένη και δημοσιευμένη μέθοδο της.

Βλαστοκύτταρα

Η  Biohellenika, η μεγαλύτερη τράπεζα βλαστοκυττάρων στη χώρα μας, αποτελεί την πρώτη εταιρεία που έλαβε νόμιμη άδεια φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα από το  2009. Σήμερα, δραστηριοποιείται αδειοδοτημένη σε άλλες πέντε χώρες του εξωτερικού και αποτελεί το μόνο εργαστήριο στην Ελλάδα που έχει χορηγήσει με επιτυχία βλαστοκύτταρα σε κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού. Αναπτύσσει νέες υπηρεσίες και βελτιώνει συνεχώς τις τρέχουσες, έχοντας δημοσιεύσει 62 επιστημονικές μελέτες σε διεθνή περιοδικά, σχετικές με το αντικείμενο της φύλαξης των βλαστοκυττάρων. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής ιατρικής στην οικογένεια καθ’ όλη τη διάρκεια του ιδιωτικού συμφωνητικού και εξασφαλίζει την 20ετή φύλαξη σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της μέσω της κατάθεσης εγγύησης στο υπουργείο Υγείας για την οικονομική κάλυψη της συνέχισης της φύλαξης.

Βλαστοκύτταρα

INFO!

Biohellenika 

Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65 Θεσσαλονίκη
2310 474282

Υμηττού 63 & Φορμίωνος 47 Αθήνα
210 7708882