Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΣΑΕΙ
Γιατί πρέπει να ανακυκλώνω
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γίνονται όλα αυτά τα υλικά που δεν χρειαζόμαστε πλέον στο σπίτι μας και τα πετάμε; Πού καταλήγουν; Μπορούν να αξιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου «ζωής» τους; Ποια είναι η συνέπεια για τον πλανήτη μας όταν δεν λειτουργούμε με γνώμονα την ορθή διαχείριση των σκουπιδιών μας;
Οι περισσότεροι ξέρουμε σήμερα ότι τα υλικά χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και αλουμινίου μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στην παραγωγική διαδικασία και να αξιοποιηθούν από βιομηχανίες και βιοτεχνίες για την παραγωγή νέων προϊόντων.
Ωστόσο, ακόμη πολλοί πετάνε χωρίς προβληματισμό σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά μαζί, σε οποιονδήποτε κάδο.
Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να συνειδητοποιήσουμε ότι η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων μας θα πρέπει να αποτελέσει μια πολύ σημαντική παράμετρο της καθημερινότητάς μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον μας.
Μειώνονται οι πρώτες ύλες του πλανήτη μας
Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι οι ποσότητες πρώτων υλών που εξορύσσονται στον πλανήτη βαίνουν μειούμενες.
Όπως επισημαίνει ο προέδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, για να επιμηκύνουμε τον χρόνο ύπαρξης αυτών των αποθεμάτων είναι απολύτως αναγκαίο να εντείνουμε την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών που σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελούν το 40%-50% του συνόλου των αποβλήτων στον πλανήτη μας.
Ο πλανήτης δεν μπορεί να μας προσφέρει εσαεί. Άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα υλικά που έχουμε εξορύξει, ανακυκλώνοντάς τα.
«Μάλιστα, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι το 2035 -για την Ελλάδα το 2040- θα πρέπει να θάβεται το 10%-15% των αποβλήτων και το υπόλοιπο να αξιοποιείται», σημειώνει ο ίδιος.
Λίγοι οι ευαισθητοποιημένοι Δήμοι
Σήμερα υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια λίγοι Δήμοι, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, που έχουν ήδη εφαρμόσει το νόμο 4496/2017 και έχουν υιοθετήσει τα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης, δηλαδή την απόρριψη των διαφορετικών υλικών σε ξεχωριστούς κάδους.
«Και γιατί αυτό είναι αναγκαίο; Επειδή είναι απαραίτητη η υψηλή καθαρότητα των υλικών, ώστε να αξιοποιηθούν εκ νέου από τη βιοτεχνία-βιομηχανία.
Η πλειοψηφία των Δήμων πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, με στόχο τη βελτίωση της καθαριότητας στις πόλεις, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών», αναφέρει ο κ. Πολιτόπουλος.
Όχι στην άκριτη απόρριψη των αποβλήτων
Από την άλλη πλευρά και ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να ενδιαφερθεί για το τι γίνονται τα απόβλητα που απορρίπτει καθημερινά στους κάδους. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτεία, τον Δήμο, το κράτος. Έχει να κάνει με τον ίδιο τον πολίτη.
«Δεν μπορεί το 2019 να υπάρχουν άνθρωποι που πετάνε αλόγιστα και χωρίς προβληματισμό τα απορρίμματά τους και τα ανακυκλώσιμα μαζί σε όποιον κάδο βρουν εύκαιρο», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο, πρόθεση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές από τις βιομηχανίες, προκειμένου τα ανακυκλώσιμα υλικά να μπαίνουν σε διαδικασίες επεξεργασίας και εντός της επικράτειάς μας, ώστε να παράγουμε προϊόντα που θα διατίθενται εκ νέου στην αγορά και θα ενσωματώνουν ποσοστό δευτερογενών υλικών.
«Αν αρχίσουμε από τα βασικά και πριν απορρίψουμε κάτι σκεφτόμαστε που θα καταλήξει, τότε σίγουρα οι επιλογές μας τόσο στην κατανάλωση προϊόντων όσο και στη δημιουργία αποβλήτων θα είναι ορθότερες», καταλήγει ο κ. Πολιτόπουλος.