Όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε Υδατάνθρακες (σάκχαρα) ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηριδίων και επομένως τη δημιουργία τερηδόνας. Λέγεται ότι αυτές οι τροφές είναι τερηδονογόνες.
Η τερηδονογόνος αυτή δύναμη των τροφών διαφέρει ανάλογα με τη σύστασή τους, καθώς επίσης και με τον τρόπο του μαγειρέματος και της διάρκειας που παραμένουν στη στοματική κοιλότητα. Επομένως ένα σπιτικό γλυκό είναι λιγότερο τερηδονογόνο από τα βιομηχανοποιημένα μπισκότα που είναι ψημένα σε ψηλή θερμοκρασία.
Η κατανάλωση αυτών των τροφών πρέπει πάντοτε να ακολουθείται από ένα ξέπλυμα του στόματος με καθαρό νερό και από ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών ή αν δεν είναι εφικτό αυτό μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

 

Διατροφή ισορροπημένη με ποικιλία τροφών

Τα ούλα σας και τα δόντια σας είναι ζωντανοί ιστοί: χρειάζονται «τα πάντα» για να βρίσκονται σε κατάσταση υγείας.

 

Μάθετε να αναγνωρίζετε την τερηδονογόνο δύναμη των τροφών

Όλες οι τροφές δεν είναι εξίσου βλαβερές για τα δόντια. Μερικά τρόφιμα μάλιστα ονομάζονται «προστατευτικά». Το νερό, πηγή ζωής και ευεργετικό για το σώμα, είναι απαραίτητο τόσο για τη γενική υγεία όσο και για την υγεία του χαμόγελού σας. Το γάλα, το τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο αποτελούν διατροφικούς παράγοντες που δεν πρέπει να αμελούμε. Επιπλέον, προστατεύουν τα δόντια μας από τις προσβολές των οξέων χάρη στις πρωτεϊνες που περιέχουν. Η σοκολάτα περιέχει τανίνες (πολυφαινόλες), φθόριο, φωσφορικά άλατα που αντιτίθενται στην ανάπτυξη των βακτηριδίων και στην απασβεστίωση της αδαμαντίνης των δοντιών.

 

Μάθετε να καταναλώνετε τα τρόφιμα που προστατεύουν

Τελειώστε το γεύμα σας με τυρί, μια πλάκα μαύρης σοκολάτας μαζί με έναν καφέ χωρίς ζάχαρη ή απλά με ένα ποτήρι νερό, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη μείωση της όξινης προσβολής.

 

Να μασάτε την τροφή σας αρκετή ώρα

Να τρώτε τροφές που βοηθούν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα καρότα, το σέλινο και τα μήλα.

 

Επιλέγετε τα ποτά σας…

Να προτιμάτε το νερό και το γάλα. Αν καταναλώνετε όξινα ποτά, όπως η κόκα-κόλα, η σόδα, ο χυμός εσπεριδοειδών… κάντε το μετρημένα και σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι.

 

Να μειώσετε τα ενδιάμεσα γεύματα

Τα περισσότερα οξέα δημιουργούνται μέσα στα πρώτα είκοσι λεπτά. Αν τρώτε γλυκά είναι καλύτερα να τα τρώτε αμέσως μετά το φαγητό κι όχι αργότερα.

 

Να ακολουθείτε το ρυθμό!

Τρία κύρια γεύματα την ημέρα και δύο ενδιάμεσα μικρά γεύματα… είναι το ιδεώδες. Τελειώνοντας, αν διαπιστώσετε ότι κάποια τροφή σφηνώθηκε ανάμεσα στα δόντια σας, ζητήστε συγγνώμη και πηγαίνετε στην τουαλέτα για να το βγάλετε μακριά από την κοινή θέα.