Η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, M.Sc.Sr. Κλινική Εμβρυολόγος, Διευθύντρια Εργαστηρίων Embryolab, Διευθύντρια και Συνιδρύτρια Embryolab Academy, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ελπίδα για τις Γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, σε συνδυασμό με τη συστηματική πρόληψη, αλλά και την αυξημένη αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων έχουν αλλάξει δραστικά τα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες  με αυτή τη διάγνωση μπορούν πια να ελπίζουν στην ίαση και την αποκατάσταση της υγείας τους! Μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται!

Η επιστήμη δίνει λύσεις

Μια γνωστή παρενέργεια  των σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων είναι η μείωση ίσως και η οριστική απώλεια της γονιμότητας. Επιβίωση με τίμημα τη μητρότητα; Η επιστήμη έρχεται και εδώ να προσφέρει τις λύσεις:

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων. Για πρώτη φορά το 2005 έγινε δυνατή η συντήρηση ωαρίων.  Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητά τους θεραπείες μπορούν πια, πριν την έναρξη της θεραπείας, να αποθηκεύσουν τα ωάρια τους, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο, όταν αποκατασταθεί η υγεία τους. Πάνω από το 85% των ωαρίων επιβιώνουν και έχουν την ίδια πιθανότητα να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη με τα φρέσκα ωάρια. Η διαδικασία είναι γνωστή ως συντήρηση γονιμότητας. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες την επιλέγουν, προκειμένου να προστατεύσουν το αγαθό της γονιμότητάς τους και το όνειρο της μητρότητας.

Κρυοσυντήρηση Εμβρύων. Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε σταθερή σχέση η κρυοσυντήρηση των εμβρύων δίνει τη δυνατότητα να αποθηκευτούν έμβρυα που προκύπτουν από τη γονιμοποίηση των ωαρίων τους με το σπέρμα του συντρόφου τους. Πάνω από το 98% των εμβρύων επιβιώνουν και δίνουν την ίδια πιθανότητα εγκυμοσύνης με τα φρέσκα έμβρυα.

Κρυοσυντήρηση Ωοθηκικού ιστού. Και σε αυτό το επίπεδο η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και ήδη τα δεδομένα που έχουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, με μια απλή επέμβαση αφαιρείται μέρος ή και ολόκληρη η ωοθήκη. Στη συνέχεια ο ωοθηκικός ιστός κρυοσυντηρείται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όταν αποκατασταθεί η υγεία της γυναίκας. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι η αποκατάσταση του κύκλου και της φυσιολογικής ωορρηξίας. Παραμένουν όμως προκλήσεις και προβληματισμοί κυρίως σε σχέση με την επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού πίσω στο σώμα της γυναίκας και το ρίσκο της επανεμφάνισης της νόσου.

Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση για το γονίδιο BRCA. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA  συσχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Γυναίκες φορείς των συγκεκριμένων μεταλλάξεων έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο προσδιορισμός των μεταλλάξεων έδωσε τη δυνατότητα της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης. Γυναίκες ή άνδρες που γνωρίζουν ότι είναι φορείς μετάλλαξης έχουν την επιλογή μέσα από την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση να επιλέξουν τα έμβρυα που είναι ελεύθερα μεταλλάξεων και να αποκτήσουν παιδί χωρίς το ρίσκο να νοσήσει.

Η επιστήμη στέκεται δίπλα στη γυναίκα με καρκίνο του μαστού και μάχεται μαζί της, για να της εξασφαλίσει την ίαση, αλλά και μια ζωή ποθητή, ελκυστική, που είναι γεμάτη με όλα της τα όνειρα, όπως αυτό της μητρότητας!

INFO!

To Embryolab είναι πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004. Την ομάδα του Embryolab απαρτίζουν κορυφαίοι γιατροί, εμβρυολόγοι, και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Με επιμονή στην ποιότητα και εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας, το Embryolab πιστοποιείται από το 2007 και μέχρι σήμερα με ISO9001:2015, EN 15224:2016. Υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού.

Στο Embryolab εργαζόμαστε καθημερινά για το δικαίωμα στη γονιμότητα και με σεβασμό στο όνειρο των ανθρώπων να γίνουν γονείς. Αλλάζουμε ζωές, δημιουργούμε οικογένειες!

To Embryolab βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού. Υποστηρίζουμε τη δράση του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού, Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και κάθε γυναίκα στον αγώνα της για το δικαίωμα στη ζωή και τη γονιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 474 747, www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu

 

Μοιραστείτε το άρθρο.