Γυναικομαστία και καλοκαίρι

Δώστε ΤΕΛΟΣ στο αίσθημα ντροπής

 

Αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αμηχανία!

Αυτά είναι στην πλειονότητά τους τα συναισθήματα ενός άντρα ή ενός αγοριού με γυναικομαστία. Είναι γεγονός πως για έναν άνδρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, είναι δύσκολο να συμφιλιωθεί με την κατάσταση και τη «διαφορετική» εμφάνισή του. Συχνά μάλιστα η γυναικομαστία προκαλεί πόνους στο στήθος.

Σε πολλές περιπτώσεις οι άνδρες αισθάνονται χαμηλή αυτοπεποίθηση και για αυτόν τον λόγο μπορεί να διακόψουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες και τις εξορμήσεις τους τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αίσθημα ντροπής είναι έντονο και αρκετές φορές το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει και σε μια γενικότερη κοινωνική απόσυρση και απομόνωση, όπως και στη διακοπή των ερωτικών σχέσεων!

 

Τι είναι η Γυναικομαστία;

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό, Αλέξανδρο Παπασταύρου, η γυναικομαστία δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικό και αισθητικό, ενώ είναι η πιο συνήθης διαταραχή του ανδρικού μαστού, καθώς αφορά περί το 40% των ενήλικων ανδρών και 60% των εφήβων, κυρίως στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η γυναικομαστία -όπως φαίνεται και από τη λέξη- είναι η θηλυκοποίηση του ανδρικού στήθους, δηλαδή το ασυνήθιστα αυξημένο μέγεθός του και διαφορετικό σχήμα που του προσδίδει εν μέρει γυναικεία όψη.

Με τον όρο γυναικομαστία, λοιπόν, εννοούμε τη διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες. Η πάθηση αυτή ευθύνεται για περίπου το 85% των διογκώσεων του μαζικού αδένα στον ανδρικό πληθυσμό.

 

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες γυναικομαστίας:

Η αληθής γυναικομαστία που προκαλείται από την επίδραση των οιστρογόνων στον μαζικό αδένα του άνδρα και η γυναικομαστία που προκαλείται από φαρμακευτικά αίτια και σχετίζεται με φάρμακα που έχουν οιστρογονική δράση, όπως επίσης και φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση ή τη σύνθεση της τεστοστερόνης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διαχωρισμός της γυναικομαστίας από την ψευδογυναικομαστία, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους στο ανδρικό στήθος, συνήθως λόγω παχυσαρκίας. Το 99% των περιπτώσεων διογκωμένου στήθους αφορά σε ψευδογυναικομαστία και μόνο το 1% των περιπτώσεων είναι γυναικομαστία.

Η διάγνωση μεταξύ των δύο γίνεται συνήθως με μαστογραφία ή με υπερηχογράφημα. Όμως, οι ασθενείς που εμφανίζουν γυναικομαστία σε ώριμη ηλικία θα πρέπει να υποβάλλονται σε έναν κύκλο εξετάσεων για να αποκλειστεί τυχόν συνυπάρχουσα νεοπλασματική νόσος.

 

Τη λύση δίνει η πλαστική χειρουργική

Λύση στο πρόβλημα της γυναικομαστίας δίνει η πλαστική χειρουργική. Όταν η γυναικομαστία εμμένει και εφ’ όσον έχουν αποκλεισθεί ενδογενείς ή εξωγενείς αιτιολογικοί παράγοντες, για ψυχολογικούς και κοσμητικούς λόγους το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Η πλαστική χειρουργική μπορεί να αποδειχθεί «σανίδα σωτηρίας» στο πρόβλημα της γυναικομαστίας.

Η χειρουργική επέμβαση δίνει τις απαντήσεις, απομακρύνοντας το λίπος, τον αδενικό ιστό, αλλά και την περίσσεια δέρματος, εφόσον υπάρχει. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι τομές τοποθετούνται στη θηλή και είναι δυσδιάκριτες.

 

Είμαι ο κατάλληλος υποψήφιος;

Κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση της γυναικομαστίας είναι αρχικά ο άντρας που αντιμετωπίζει σωματική ενόχληση ως προς το μέγεθος και την εμφάνιση του στήθους του.

Για να μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, θα πρέπει να έχει περάσει την εφηβεία, αλλά και να έχει διαπιστώσει πως η διατροφή και η άσκηση δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση του λίπους στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, ο ασθενής δεν πρέπει να είναι υπέρβαρος.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη χειρουργική επέμβαση της γυναικομαστίας, είναι να προγραμματίσετε το ραντεβού σας στον πλαστικό χειρουργό. Αν το μέγεθος του στήθους σας είναι πηγή ενόχλησης και κοινωνικής απομόνωσης, επισκεφθείτε τον Πλαστικό Χειρουργό Αλέξανδρο Παπασταύρου, που μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά σας και να αλλάξει τη ζωή σας.

 

Info!

Αλέξανδρος Παπασταύρου

Πλαστικός Χειρουργός

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Plastic Clinic & Συνεργάτης του Phlebology Clinic

www.plastic-clinic.com

Μοιραστείτε το άρθρο.