Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ετοιμάζει αλλαγές με κύριο στόχο την ελάφρυνση των ασφαλισμένων στη συμμετοχή των φαρμάκων.

Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μπει στο επίκεντρο των αλλαγών που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Λόγω της προεκλογικής περιόδου και της αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, στόχος είναι να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εδώ και χρόνια οι υπερβάσεις των ετήσιων προϋπολογισμών επιστρέφουν στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback. Ωστόσο αυτή τη φορά οι εταιρείες πιέζουν για πλαφόν στο clawback και μείωση των ποσοστών επιστροφής.

Τί περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση προς διαβούλευση

Όλες οι αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου πρόκειται να συμπεριληφθούν στη νέα υπουργική απόφαση που θα δοθεί σε διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς. Η καθυστέρηση σύνταξής του προκαλεί ανησυχία, γι’αυτό και ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, προανήγγειλε κάποιες από τις αλλαγές στην ιδιωτική δαπάνη.

Οι αλλαγές στο φάρμακο θα είναι οι εξής:

  • μείωση της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ με την τιμή λιανικής, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά την οποία θα επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος (άρα μείωση της συμμετοχής)
  • θα υπάρξει κίνητρο μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων με μεγάλη μείωση της συμμετοχής σε όσους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, που μπορεί να φτάνει ακόμα και τη μηδενική συμμετοχή.
  • όσα γενόσημα έχουν συμμετοχή 25%, αυτή θα μειωθεί στο 20%
  • σε ότι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε ότι μπορεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων να μειωθεί και εκεί σημαντικά.
  • το ποσό που ο ασθενής θα καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά σκεύασμα.

Ο έλεγχος της συνταγογράφησης

Είναι σημαντικό το βήμα που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση υπέρ των κατώτερων και αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των συνολικών δαπανών και του μεγάλου όγκου συνταγογράφησης. Μέχρι να γίνει αυτό, το βάρος πηγαίνει στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι τελευταίες βλέπουν την υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη να εκτοξεύεται στο 47% σε σχέση με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό και εξακολουθούν να ανησυχούν.

 

Πηγή: Iatropedia