Ανοίγουν και πάλι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της χώρας, χωρίς ωστόσο να αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Με ανακοίνωσή του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν θα αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι για τις εξετάσεις τους σε ιδιωτικούς φορείς, αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα είχε εκδοθεί ειδική Υπουργική Απόφαση προς όφελος των ασφαλισμένων.

Οι δράσεις των υπεύθυνων διαγνωστικών κέντρων

Από την μεριά τους οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων συγκεντρώνουν υπογραφές μέσω των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Στόχος είναι να καταγγελθεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και να μετατραπούν σε συλλογικές συμβάσεις με τον οργανισμό.

Τα προβλήματα με τα δημόσια διαγνωστικά

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πραγματοποιούν εντελώς δωρεάν τις εξετάσεις τους σε δημόσιες δομές της χώρας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συνεπάγεται τεράστιες αναμονές και ταλαιπωρία. Σε πολλές περιπτώσεις οι αναμονές ξεπερνούν και τις 3 εβδομάδες υπό κανονικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα επικρατήσει αδιαχώρητο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι χωρίς να καταβάλουν τίποτα από την τσέπη τους.

Ως αποτέλεσμα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να λειτουργούν όλες οι δημόσιες δομές και στην απογευματινή βάρδια. Έτσι το κοινό θα εξυπηρετείται περισσότερο και οι αναμονές θα μειωθούν, όπου είναι εφικτό.

 

Πηγή: ethnos.gr