ΔΡΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Τρέξε! Κάνει καλό!

Της Μπέττυς Κυριακίδου

 

Δρομικό κίνημα! Είτε πρόκειται για trend των τελευταίων ετών είτε πρόκειται για συνειδητή επιλογή τρόπου ζωής είναι σήμερα μια ευχάριστη πραγματικότητα.

Καθημερινά βλέπουμε τα στάδια, τα πάρκα, τους δρόμους και τα βουνά της χώρας μας να κατακλύζονται από δρομείς και περιπατητές που βιώνουν τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι τόσο το τρέξιμο όσο και το περπάτημα αποτελούν φυσική μέθοδο εκτόνωσης, καλής φυσικής κατάστασης, αλλά και ψυχικής ισορροπίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Κοκκινόπουλο (MSc), προπονητή με εξειδίκευση στη μεγιστοποίηση αθλητικής απόδοσης, το δρομικό κίνημα έχει εδώ και πολλά χρόνια γίνει τρόπος ζωής σε όλον τον κόσμο και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ενισχυθεί και στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του τρεξίματος;

Οφέλη για το σώμα

Σωματικά: Το τρέξιμο βελτιώνει τη γενική φυσική κατάσταση κυρίως την αντοχή, δηλαδή την αντίσταση του οργανισμού στην κόπωση. Προάγει την υγεία, με την ανάπτυξη του καρδιοαναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες προσβολής από καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια και καθυστερώντας την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης, βελτιώνει την διαδικασία της πέψης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερεί την ανάπτυξη σοβαρών νόσων του νευρικού συστήματος όπως το Αλτσχάιμερ. Αυξάνει την ικανότητα αναπαραγωγής και βελτιώνειτην ερωτική ζωή, ενώ επηρεάζει θετικά την ποιότητα του ύπνου.

Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Κοκκινόπουλος, η μέτριας έντασης δρομική άσκηση παρέχει στο σώμα αντιοξειδωτική προστασία και προάγει την αιματική ροή, κι έτσι επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Τέλος, το τρέξιμο συμβάλλει στην καύση περιττού λίπους, οπότε υπάρχει σχέση τρεξίματος και απώλειας βάρους, με την προϋπόθεση να ακολουθούνται σωστές διατροφικές συνήθειες.

Οφέλη για την ψυχολογία

Ψυχολογικά: Το τρέξιμο προκαλεί την έκκριση των ενδορφίνων, ορμονών που ευθύνονται για το αίσθημα της ευφορίας των δρομέων. Μια ακόμα ωφέλεια των δρομέων είναι η παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Κάποιες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι κρίσεις άγχους, έχουν σχέση με την έλλειψη αυτών των νευροδιαβιβαστών.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι το τρέξιμο προκαλεί συγκεκριμένες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο που βελτιώνουν την συναισθηματική διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους. Το τρέξιμο επίσης ενισχύει άλλες ψυχολογικές παραμέτρους, όπως την επιμονή και τη υπομονή, βοηθάει στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, όταν πετυχαίνουμε συγκεκριμένους στόχους και ξεπερνάμε τα όριά μας.

«Γίνεται κατανοητό πως στην εποχή μας και με τους ρυθμούς που όλοι κινούμαστε καθημερινά, τα ψυχολογικά οφέλη του τρεξίματος είναι πάρα πολύ σημαντικά και μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας», υπογραμμίζει ο κ. Κοκκινόπουλος.

Συμβουλές για το τρέξιμο

Ιατρικές Εξετάσεις: Η πρώτη και πιο βασική μας ενέργεια, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα είναι η επίσκεψη στον γιατρό, πρωτίστως σε καρδιολόγο και ορθοπεδικό.

Προετοιμασία για Προπόνηση: Πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φοράμε την κατάλληλη αθλητική ενδυμασία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πάντοτε φοράμε αθλητικά παπούτσια, καθώς και βαμβακερές κάλτσες.

Προπόνηση: Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης ο απαράβατος κανόνας είναι ένας: Όχι υπερβολές! Άρα το προπονητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να το διέπει σταδιακή επιβάρυνση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με περπάτημα και χαλαρό τρέξιμο. Ο ρυθμός που τρέχει ο καθένας πρέπει να είναι σύμφωνος με τα μέτρα του. Η καρδιακή συχνότητα που πρέπει να έχουμε όταν τρέχουμε είναι 120-150 σφυγμούς/λεπτό, για το συνεχόμενο τρέξιμο (επίπεδο βασικής αντοχής).

Καλό είναι να γυμναζόμαστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και να εναλλάσσουμε το τρέξιμο με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Στο τέλος κάθε προπόνησης τρέχουμε για 2΄- 3΄ πιο χαλαρά για να μειωθούν σταδιακά η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση και κάνουμε διατάσεις για αύξηση του εύρους της κίνησης των μυών.

Μετά την Προπόνηση: Πίνουμε αρκετά υγρά και τρώμε ελαφρά (φρούτο, κατά προτίμηση μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών). Επίσης, 2-3 ώρες μετά την προπόνηση παίρνουμε ένα καλό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Κάνουμε μπάνιο με χλιαρό ή κρύο νερό.