Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus», δίνοντας έμφαση σε άτομα άνω των 65 ετών, στο νησί της Λήμνου.

Ο Σύλλογος έχει παράσχει από το 2016 δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος σε 15.000 ωφελούμενους, έχοντας επισκεφθεί 25 πόλεις και νησιά, δίνοντας έμφαση σε ακριτικές περιοχές και σε ανθρώπους με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Σχεδόν 1 στους 3 ανθρώπους που εξετάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος (περίπου 5.000 άνθρωποι), ανακάλυψε ότι βρίσκεται κοντά ή ήδη σε στάδιο κίρρωσης, με αποτέλεσμα να μπει άμεσα σε θεραπεία ή/και σε αλλαγή τρόπου ζωής, με τους μισούς από τους προ-κιρρωτικούς και κιρρωτικούς ασθενείς (περίπου 2.500 άνθρωποι) να είναι άνω των 60 ετών.

Τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου. Στις χώρες του δυτικού κόσμου, ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί νόσο των ηλικιωμένων, καθώς το 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω. Επιπλέον, καρκίνος του ήπατος είναι η 3η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και ο 6ος πιο συχνός καρκίνος, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ..

Το «Αξίζω να Γνωρίζω Plus» περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος από την Δευτέρα 10 έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, στη Λήμνο. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου και η δράση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Δήμου Λήμνου, σε συνεργασία με:

  • Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου
  • Κέντρο Πρόληψης Υγείας Δήμου Λήμνου (ΚΕ.Π. Υγείας)
  • Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Λήμνου
  • Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λήμνου (Ο.Κ.Π.Α.), στον οποίο υπάγεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.)
  • Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου «Πολιόχνη»

Για ραντεβού καλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο του Συλλόγου «Προμηθέας» 09:00 – 14:00,  ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός λόγω COVID-19:

211 0122 102

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.