15 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Καινοτόμες τεχνικές και αποτελεσματικές θεραπείες προσφέρει σήμερα σε όσους αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα, η επιστήμη της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Κι ενώ μπορεί η επιτυχία ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να μην είναι πάντα δεδομένη, ωστόσο πλέον με τις νέες τεχνικές και μεθόδους και ανάλογα με τα ιατρικά και ηλικιακά δεδομένα, μία στις τρεις γυναίκες οδηγείται σε τοκετό.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζει δυσκολία σύλληψης. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 ζευγάρια, αριθμός μεγάλος για το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας, που σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα εντείνει τις ανησυχίες για την ταχεία γήρανση του πληθυσμού.

Ωστόσο, τα μηνύματα που στέλνει η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι αισιόδοξα! Τέσσερις ειδικοί της γονιμότητας μιλούν για τις νέες μεθόδους και τεχνικές, ενώ παράλληλα δίνουν συμβουλές «προστασίας» της γονιμότητάς μας.

 

Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

 

Η γονιμότητα δεν είναι δεδομένη

Σύμφωνα με την κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Sr Kλινική Eμβρυολόγο, MSc, Διευθύντρια Εργαστηρίων της Embryolab, Συνιδρύτρια Embyolab – Academy, η γονιμότητα δεν είναι πάντα δεδομένη! Ακόμα και νέοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν διαταραχές κατά τη διαδικασία της σύλληψης.

«Η γονιμότητά μας είναι μεταβλητή στον χρόνο! Είναι νόμος της φύσης να βιώνουμε σταδιακή μείωσή της. Ειδικότερα, η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται μετά τα 35 σταδιακά, ενώ μετά τα 40 είναι χαμηλή. Την ίδια στιγμή και η γονιμότητα των αντρών είναι ευάλωτη στον χρόνο! Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος σταδιακά μειώνεται όσο η ηλικία του άντρα αυξάνεται», υπογραμμίζει η κα Χατζηπαρασίδου.

Η επιστήμη παρά τη σημαντική πρόοδο, αδυνατεί να αποκαταστήσει τις διαταραχές στην ωογένεση και τη σπερματογένεση που παρατηρούνται με την αύξηση της ηλικίας.

 

Νέες καινοτόμες μέθοδοι δίνουν λύσεις

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνουν λύσεις σε περισσότερους ανθρώπους:

Συντήρηση γονιμότητας για τις νέες γυναίκες που δεν είναι ακόμη έτοιμες να δημιουργήσουν οικογένεια.

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση για τα ζευγάρια που έχουν αυξημένο ρίσκο εγκυμοσύνης με γενετική επιβάρυνση.

Καλλιέργεια Embryoscope, για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης των εμβρύων.

Micro-TESE για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αζωοσπερμίας.

«Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξελίσσεται ραγδαία και αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο των ζευγαριών και των ατόμων που βιώνουν δυσκολίες σύλληψης. Κι εμείς οι επιστήμονες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στεκόμαστε δίπλα τους με όλα μας τα εφόδια για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα», αναφέρει η κα Χατζηπαρασίδου.

 

Επιστήμη βασισμένη σε αποδείξεις

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χριστοφορίδης, MD, FRCOG, DFFP, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy,  υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη της επιστήμης της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εδώ και τέσσερις δεκαετίες, παράλληλα με τη φαρμακολογία, την εμβρυολογία, την κρυοβιολογία, αλλά και τη γενετική επιστήμη, προσφέρει σημαντικές λύσεις στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης.

«Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια για κύηση, είναι πότε πρέπει ένα ζευγάρι να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, όταν καθυστερεί να πετύχει εγκυμοσύνη. Η σύσταση που δίνεται είναι μετά από έναν χρόνο συστηματικών και ελεύθερων επαφών, να ξεκινά ένας βασικός γυναικολογικός και ανδρολογικός έλεγχος», διευκρινίζει ο κ. Χριστοφορίδης, αναφέροντας παράλληλα ότι σε γυναίκες πάνω από 35 ετών, η διερεύνηση ξεκινά στους έξι μήνες άκαρπων προσπαθειών. Τα βασικά στοιχεία που ελέγχονται είναι η ωοθυλακιορρηξία, η κατάσταση των σαλπίγγων και οι βασικές αριθμητικές παράμετροι του σπέρματος.

 

Μεγάλη εξέλιξη έχει σημειώσει και η αντιμετώπιση των πιο συχνών παθήσεων που ενοχοποιούνται για τη γυναικεία υπογονιμότητα όπως:

✓η ενδομητρίωση,

✓η πρόωρη εμμηνόπαυση,

✓οι πολυκυστικές ωοθήκες και

✓οι υδροσάλπιγγες

 

«Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης αντιμετώπισης εφαρμόζονται τόσο τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία, όπως η χρήση υπερήχου 4D και η ανώδυνη σαλπιγγογραφία, όσο και νεότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδομήτρια σπερματέγχυση, όπως και δωρεά ωαρίου», αναφέρει ο κ. Χριστοφορίδης.

 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοήθησης, μπορεί η επιτυχία ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να μην είναι πάντα δεδομένη, ωστόσο με βάση την εξέλιξη των μεθόδων αυτών και ανάλογα με τα ιατρικά και ηλικιακά δεδομένα, μία στις τρεις γυναίκες οδηγείται σε τοκετό.

 

Σύμφωνα με τον ιατρό, θα  πρέπει να τονιστεί πως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι γενικά ασφαλής, τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από αυτή, μετά από πλήθος ερευνών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια.

 

«Μπορεί η προσπάθεια για τεκνοποίηση να σκοντάφτει πιο εύκολα σήμερα στη φυσική της διαδικασία, ωστόσο η εξέλιξη των επιστημών, η καταγεγραμμένη εμπειρία και η αφοσίωση των επιστημόνων της αναπαραγωγικής ιατρικής φέρει ένα ξεκάθαρα ελπιδοφόρο μήνυμα: η υπογονιμότητα είναι διαχειρίσιμη», καταλήγει ο ίδιος.

 

8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για να διατηρήσουμε το δικαίωμα να γίνουμε γονείς

Ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, δίνει 8 χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προλάβουμε τα προβλήματα σύλληψης και υπογονιμότητας:

 

1 Επαναξιολογούμε τις προτεραιότητες μας και αποφεύγουμε να μεταθέσουμε τη δημιουργία οικογένειας στο μακρινό μέλλον.

2 Αν πρέπει να μετατεθεί η δημιουργία οικογένειας, συστήνεται έλεγχος γονιμότητας, προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδό της.

3 Ακόμη κι αν τα δεδομένα της γονιμότητας είναι καθησυχαστικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

4 Εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία τότε και όσο ακόμη βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία υπάρχουν ασφαλείς επιλογές όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων.

5 Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης συστήνεται να υποβληθούν νωρίτερα σε έλεγχο γονιμότητας.

6 Περιοδικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και έγκαιρη αντιμετώπιση, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές επιπλοκές.

7 Αποφεύγουμε τη συστηματική χρήση καπνού, αλκοόλ και ουσιών που μπορεί επιπλέον να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά μας.

8 Υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής τόσο σε επίπεδο άσκησης όσο και σε επίπεδο διατροφής.

 

«Είμαστε δίπλα σας»

«Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας απευθύνεται και σε όσους μάχονται να ξεπεράσουν την υπογονιμότητα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια! Στους ανθρώπους που διεκδικούν το γονεϊκό ρόλο είτε μέσα από την πρόληψη, είτε μέσα από τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», τονίζει από την πλευρά της η ψυχολόγος της Embryolab Εύη Kαλουτά.

«Η υποστήριξη κάθε ξεχωριστής προσπάθειας, ενισχύει και φωτίζει την αρμονία που της αξίζει να διατηρεί καθόλη την πορεία προς έναν τόσο όμορφο προορισμό. Μια διαδικασία που είναι γεμάτη συναισθήματα από το πρώτο λεπτό, δε θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη φροντίδα και την ισορροπία μιας ολιστικής προσέγγισης».

 

Όπως αναφέρει, η καθιέρωση της έννοιας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ενισχύσει την κοινωνική αποδοχή των ζευγαριών ακόμη και στο πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά και στις μικρότερες κοινωνίες.

«Όσοι προσπαθούν να γίνουν γονείς παρά τις δυσκολίες αξίζουν επιβράβευση, χωρίς καμία κριτική και καμία καχυποψία. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα σημεία είναι η δική μας ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση των νεότερων και η υποστήριξη όσων προσπαθούν. Η γονιμότητα δεν είναι υπόθεση λίγων, μας αφορά όλους», σημειώνει η κα Καλουτά.

To Embryolab είναι πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004. Την ομάδα του Embryolab απαρτίζουν κορυφαίοι γιατροί, εμβρυολόγοι, και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού.

Με επιμονή στην ποιότητα και εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας, το Embryolab πιστοποιείται από το 2007 και μέχρι σήμερα με ISO9001:2015, EN 15224:2016.

 

embryolab_texniti_gonimopoiisi

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 474 747, www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu

 

Το ήξερες αυτό;

 

Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, η Λουίζ Μπράουν. Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα, έχουν γεννηθεί πάνω από 8.500.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο, χάρη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

 

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για τη σωστή διαχείριση της γονιμότητάς μας