ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟ ONLINE GAMING»

 

Οκτώ κλινικές απεξάρτησης από τον εθισμό διαδικτύου στη χώρα μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ από τον κορυφαίο ειδικό στην πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

της Ελένης Ρανδζή

Πρώτη στο online gaming σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατατάσσεται η χώρα μας, η οποία παράλληλα διαθέτει οκτώ κλινικές απεξάρτησης από τον εθισμό στο διαδίκτυο! Οι ειδικοί χτυπούν το «καμπανάκι» σε γονείς και παιδιά υπογραμμίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και απειλούν ακόμη και την ίδια τη ζωή των παιδιών. Η Ελλάδα κατέχει δυσάρεστη πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις ώρες απασχόλησης με το on line gaming και την πλοήγηση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α. της ΕΛΑΣ, ειδικό ερευνητή, αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) κ. Μανώλη Σφακιανάκη.

Παράλληλα:

 • η αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο,
 • η παραπληροφόρηση,
 • η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων,
 • η αποπλάνηση,
 • η παιδική πορνογραφία,
 • ο εκφοβισμός και
 • ο ηλεκτρονικός τζόγος

είναι ορισμένα μόνο από τα δεινά που καραδοκούν, όταν η χρήση του διαδικτύου δεν γίνεται με ασφάλεια. Μπορεί το ίντερνετ να άνοιξε νέους ορίζοντες στους τομείς της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, ωστόσο συνεπάγεται σοβαρότατους κινδύνους για παιδιά και εφήβους. Τα επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια που έχουν εισβάλει στην καθημερινή ιντερνετική πραγματικότητα των ανηλίκων απειλούν ακόμη και τη ζωή τους.

 

Τρομακτικές οι διαστάσεις του εθισμού στο διαδίκτυο.

 Την ίδια στιγμή, την Ελλάδα απασχολεί έντονα το θέμα του εθισμού, που λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Όπως αποκαλύπτει ο κορυφαίος ειδικός της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Σφακιανάκης, λίγοι γνωρίζουν ότι στη χώρα μας λειτουργούν οκτώ κλινικές απεξάρτησης από τον εθισμό στο διαδίκτυο.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εθισμός αυτός δεν διαφέρει σε τίποτα από τον αλκοολισμό ή τον τζόγο. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να πλοηγούνται στο διαδίκτυο, γιατί και αυτό αποτελεί μια μορφή κοινωνικοποίησης, αλλά να γίνεται με μέτρο και όριο. Οι γονείς πρέπει να έρχονται σε συμφωνία μαζί τους για τις ώρες ενασχόλησης στο Ίντερνετ, όταν μιλάμε για χρήση πέρα από τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

 

Το WiFi πρέπει να κλείνει το βράδυ

Το WiFi πρέπει να κλείνει το βράδυ, συγκεκριμένη ώρα και για λόγους υγείας, αλλά και επειδή μπορεί να γίνεται κρυφή χρήση. Ωστόσο, είναι λάθος να απαγορεύεται γενικά η χρήση του ίντερνετ ή του υπολογιστή και του τάμπλετ. Τέτοιου είδους φαινόμενα είναι ακραία και δημιουργούν άτομα τα οποία σε δεύτερο χρόνο θα είναι κοινωνικά ανένταχτα».

Ένθερμος υποστηρικτής του διαδικτύου ο κ.Σφακιανάκης αναγνωρίζει τα θετικά που προκύπτουν από τη χρήση του, όμως πάντα υπό προϋποθέσεις και κανόνες: «Το διαδίκτυο είναι φως, είπε χαρακτηριστικά, «και μπορεί να γίνει επικίνδυνο μόνο όταν δεν το χρησιμοποιούμε με κανόνες. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ορίζουν οι επιστήμονες, πρέπει να ξεκινά από τα 13 έτη του παιδιού και μετά.

Τη στιγμή που ένα παιδί ξεκινά να προσθέτει στους διαδικτυακούς του φίλους άτομα που δεν γνωρίζει θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Αν δεχτεί να βγει ένα ραντεβού στα τυφλά, θέτει τον εαυτό του σε επικίνδυνα μονοπάτια. Τα παιδιά πρέπει να είναι μέσα σε όλα αλλά με μέτρο. Να μην μοιράζονται άσκοπα προσωπικές τους πληροφορίες και στιγμές, γιατί δεν γνωρίζουν πώς αυτές θα χρησιμοποιηθούν.

Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μαθαίνουν πως να απολαμβάνουν το 98% των θετικών στοιχείων που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μεταλαμπαδεύεται από πολύ νωρίς».

Ευτυχώς, όπως επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης, τα επικίνδυνα διαδικτυακά φαινόμενα όπως αυτό της «μπλε φάλαινας» δεν έχουν αγγίξει τα παιδιά της χώρας μας. Έχουν ακουστεί δύο ή τρία περιστατικά στην επικράτεια, όμως οφείλονται στο φαινόμενο του μιμητισμού. Το κλίμα της Ελλάδας αποθαρρύνει την έξαρση τέτοιου είδους φαινομένων, τα οποία βρίσκουν έδαφος στις βόρειες χώρες.

 

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για το Διαδίκτυο

 Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνει ο ίδιος καθημερινά; «Παιδιά που κρύβονται ή δεν μιλάνε με τους γονείς τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χαθούν στα μονοπάτια του διαδικτύου κι αυτό γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα παρουσιαστεί ιδανικός, ο μόνος που τα καταλαβαίνει και τα συμπονά. Αν δεν έχουν τους γονείς τους να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν, θα βρεθούν δυστυχώς στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο. Διότι όλα δεν είναι όπως φαίνονται στην οθόνη, το κακό μπορεί να πάρει πολλές μορφές» εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CSI Institute, ανησυχητικά συμπτώματα που «χτυπούν» το καμπανάκι του κινδύνου στους γονείς είναι όταν το παιδί απομονώνεται, απομακρύνεται από τους ίδιους και τους πραγματικούς φίλους, γίνεται επιθετικό και ευερέθιστο, μειώνονται οι σχολικές επιδόσεις του και η μοναδική του χαρά είναι να βρίσκεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ και του κινητού. Τότε, τα όρια έχουν χαθεί από καιρό, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να μάθουν να διαβάζουν τα παιδιά τους γρήγορα και να μην αφήνουν τις καταστάσεις να χειροτερεύουν.

«Η έναρξη χρήσης διαδικτύου να γίνεται από τεσσάρων ετών και πάνω στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η πλοήγηση μέσα από χρήση φίλτρων και απαραίτητων parental control» συμβουλεύει ο κ. Σφακιανάκης.

CSI Institute: Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων

Το CSI Institute με δράσεις προσπαθεί να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το κοινό. Η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο συνεχίζει με τεράστια επιτυχία. Ήδη έχει εκπαιδεύσει πάνω από 2.000 γονείς και στο κομμάτι της ψυχολογίας, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσουν εγκαίρως πιθανά προβλήματα των παιδιών, λόγω κακής χρήσης του διαδικτύου. «Οι γονείς οφείλουν να είναι δίπλα στα παιδιά τους, να μιλούν μαζί τους, να είναι σύμβουλοι και επιτηρητές τους και όχι να τα παρακολουθούν. Η λύση βρίσκεται στην εμπιστοσύνη και την επικοινωνία» κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.

 

6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών

 1. Οι γονείς πρέπει έρχονται σε συμφωνία με τα παιδιά τους για τις ώρες ενασχόλησης με το διαδίκτυο
 2. Το WiFi πρέπει να κλείνει το βράδυ, συγκεκριμένη ώρα
 3. Η έναρξη χρήσης του διαδικτύου να γίνεται από τα 4 έτη και πάνω
 4. Η χρήση των social media πρέπει να ξεκινά από τα 13 έτη και μετά
 5. Είναι απαραίτητη η χρήση φίλτρων γονικού ελέγχου κατά την πλοήγηση
 6. Οι γονείς να μιλούν και να επικοινωνούν ουσιαστικά με το παιδί τους

Πολίτες όλων των ηλικιών μπορούν να επικοινωνούν με το CSI Institute το οποίο βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για να κατευθύνει στις αρμόδιες υπηρεσίες το κάθε περιστατικό.

 

GET THE INFO!

 CSI Institute

www.csii.gr

info@csii.gr

2111 821818

 

WHO IS WHO

Ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Μανώλης Σφακιανάκης ήταν ο ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., και κατά το μεγαλύτερο μέρος της 34χρονης καριέρας του, χειρίστηκε περισσότερες από 10.000 σοβαρές υποθέσεις, από το σύνολο των 28.000, που αφορούν το κυβερνοέγκλημα.

Η καριέρα του στην ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκε το 2017, τη στιγμή που ήταν leader Ευρώπης και επικεφαλής τεσσάρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σήμερα είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου CSI Institute, το οποίο έχει σκοπό την εκπαίδευση, την πρόληψη και την ενημέρωση όλων των πολιτών στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικό της αναγνώρισης που χαίρει ο κ. Σφακιανάκης για την εξειδίκευση και τεράστια εμπειρία του αποτελεί και το γεγονός, ότι η Google εμπιστεύτηκε στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια την συγγραφή βιβλίου για την ασφαλή πλοήγηση, προκειμένου να εκπαιδεύσει μέσα από δράσεις τα παιδιά όλης της χώρας.

 

Μοιραστείτε το άρθρο.