Με πρόσφατη εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας αιφνιδίασε τους θεραπευτές και τους γονείς, ανακοινώνοντας στην ουσία μεγάλες περικοπές και αφήνοντας στον αέρα όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι ασφαλισμένοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ οι θεραπευτές καλούνται να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς καμία διαβεβαίωση για τις απολαβές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός για τις θεραπείες ειδικής αγωγής για το 2019 μειώθηκε κατά 40%. Συγκεκριμένα, από 106 εκατομμύρια, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μόλις 65 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι θεραπευτές, ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προκαλούν χάος στην Ειδικής Αγωγή, κάνοντας περικοπές στην θεραπεία κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από τη διάγνωσή του. Οι παροχές και οι θεραπευτικές πράξεις μειώνονται αισθητά για όλους.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δεν έχουν αποζημιωθεί για παλαιότερες θεραπείες. Το Υπουργείο είναι σα να έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών, ενώ παράλληλα οι ιατρικές γνωματεύσεις βρίσκονται και αυτές στον πάγο, αφού αντιμετωπίζονται με πλήρη προχειρότητα.

Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να αγανακτούν και να αναγκάζονται να σταματήσουν τη θεραπεία των παιδιών τους. Όλοι οι φορείς Ειδικής Αγωγής καταγγέλλουν ότι η σχετική εγκύκλιος τέθηκε προς ψήφιση χωρίς να γνωστοποιηθεί προηγουμένως σε κανένα άλλο φορέα.

Η στάση της θεραπευτικής κοινότητας

Είναι ξεκάθαρο πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς Ειδικής Αγωγής, αλλά και οι γονείς, θα συνεχίσουν να αντιδρούν, μέχρι να βρεθεί λύση. Η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ειδικής Αγωγής, κα Φιλιώ Βλάχου, τονίζει ότι δεν σκοπεύει κανένας φορέας να συμφωνήσει με τη στάση του Υπουργείου. Καμία σύμβαση του ΕΟΠΥΥ δε θα υπογραφεί από αυτούς, αλλά και καμία πληρωμή με voucher δε θα γίνει αποδεκτή.

Είναι κάθετοι ότι δε θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά και εφήβους που τους έχουν ανάγκη, ενώ καλούν όλους τους γονείς να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους. Η ανάγκη είναι επιτακτική για όλους.

Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε το άρθρο.