Η εκκριτική μέση ωτίτιδα (συλλογή υγρού στο μέσο αυτί) είναι η πιο συχνή ΩΡΛ πάθηση σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Πρόκειται για μια πάθηση, στην οποία υπάρχει συλλογή άσηπτου υγρού (μη μικροβιακή μόλυνση) στο μέσο αυτί (ανατομική περιοχή πίσω από την τυμπανική μεμβράνη).

Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη, γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάθησης (μειωμένη απόδοση στο σχολείο), προβλήματα αναπαραγωγής λόγου, αλλά και συμπεριφοράς, όπως ανεξήγητος εκνευρισμός, ανάρμοστη συμπεριφορά και άλλα.

Η εκκριτική μέση ωτίτιδα με υγρό ανήκει σε μια ασυνήθιστη κατηγορία ασθενειών, καθώς τα παιδιά που προσβάλλονται απ’ αυτήν συνήθως δεν διαμαρτύρονται . Έτσι, είναι καθοριστικός ο ρόλος των γονέων και των δασκάλων για να αντιληφθούν το πρόβλημα, ώστε αυτό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

 

Επίσκεψη σε παιδο-ΩΡΛ

Καλό είναι το παιδί με τέτοια συμπτώματα να παραπέμπεται στον ειδικό παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο. Κατά την επίσκεψη στον ειδικό αρχικά θα δοθούν σημαντικές πληροφορίες με το λεπτομερές ιστορικό του παιδιού.

Στη συνέχεια, με την κλινική εξέταση του παιδιού, η οποία πρέπει να γίνει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ με μικροσκόπιο και με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων (τυμπανογράφο, κλπ), εμπεδώνεται η διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας, η οποία θα πρέπει να διακρίνεται από άλλες μορφές μέσης ωτίτιδας.

Για τη σωστή αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας στo πλαίσιo της εξέτασης του παιδιού θα πρέπει να διερευνάται και η πιθανή αιτία.

 

Γι’ αυτό ίσως χρειαστούν κάποιες επιπλέον εξετάσεις όπως:

Ενδοσκόπηση μύτης και ρινοφάρυγγα: Γίνεται συνήθως με λεπτό εύκαμπτο ενδοσκόπιο, που είναι ανεκτό από τα παιδιά ή ευθύ, λεπτό ενδοσκόπιο. Οι ακτινογραφίες αποφεύγονται εξαιτίας ακτινοβολίας.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) συνήθως είναι υπεύθυνες για την εκκριτική ωτίτιδα όπως και για άλλα προβλήματα (ρινίτιδες, ροχαλητό και άπνοιες στον ύπνο) στα παιδιά.

Συμπερασματικά, η εκκριτική μέση ωτίτιδα με υγρό είναι μια πάθηση με ήπια συμπτωματολογία που θεραπεύεται εύκολα και γρήγορα αρκεί να γίνει γρήγορα η διάγνωση. Ο κύριος παράγοντας διάγνωσης είναι η υποψία των γονέων και του περιβάλλοντος του παιδιού.

 

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Σ. Κανιούρας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
*Δρ Κωνσταντίνος Σ. Κανιούρας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων και Ενηλίκων