Εντείνεται η ανησυχία από την σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης αλλά και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται ενώ το  ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία δυο 24ωρα καταγράφηκαν περίπου 500 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί καθιστούν σαφές ότι χρειάζεται προσοχή από όλους, τεστ και μάσκα όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, αναμνηστικές δόσεις εμβολίων του κορονοϊού στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και εμβόλια γρίπης για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν κάνει ακόμη.

Αυστηρές συστάσεις

Υπενθυμίζεται ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει τις εξής συστάσεις προς τους πολίτες:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.