Το κέρδος από τα φάρμακα
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των φαρμακείων που αναλογούν ανά 100.000 πολίτες στην Ελλάδα είναι υπερτριπλάσιος του μέσου όρου σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί σε άνοιγμα φαρμακείου είναι το περιθώριο κέρδους. Σήμερα, το θερμοθετημένο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ανά συνταγογραφούμενο σκεύασμα μέχρι τα 50€ είναι 30%. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι αφαιρώντας τα λειτουργικά έξοδα, το ποσοστό πέφτει στο 18%. Την ίδια στιγμή, για τα μη συνταγόγραφουμενα φάρμακα, ο φαρμακοποιός κερδίζει 35% της τιμής τους.
Φαρμακοποιός-Σύμβουλος
Ακόμη ένα στοιχείο που ευνοεί την ανάπτυξη των φαρμακείων είναι η σχέση που αναπτύσσει ο φαρμακοποιός με τον πελάτη. Η σχέση αυτή είναι ανθρωποκεντρική, ενώ παράλληλα τα φαρμακεία αποτελούν μία άτυπη πρωτοβάθμια μονάδα υγείας. Οι πολίτες, ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν κάποιο κέντρο υγείας κοντά τους, συμβουλεύονται τον φαρμακοποιό τους για θέματα υγείας, εμβολιασμού και άλλων θεμάτων. Αυτή η δράση έχει θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό από το Υπουργείο.
Τα επίσημα στοιχεία
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 97 φαρμακεία. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 31 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Την Ελλάδα ακολουθεί η Κύπρος με 55 φαρμακεία και η Μάλτα με τη Βουλγαρία με 51 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους.
Φαίνεται, λοιπόν, πως αν και η αγορά φαρμάκου υποχώρησε σχεδόν στο μισό από το 2009, η επιχειρηματικότητα στο φαρμακευτικό κλάδο έμεινε ανεπηρέαστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά φαρμακεία με eshop έχουν επίσης παρουσιάσει ραγδαία αύξηση το τελευταίο διάστημα. Οι αγορές μέσω διαδικτύου κερδίζουν πολύ μεγάλο έδαφος, με αποτέλεσμα η κερδοφορία να είναι μεγάλη. Ο κλάδος των φαρμακοποιών ακολουθεί αυτήν την τάση συστηματικά.
Ειδικά στοιχεία φαρμακείων
Ειδικότερα, το 2010 τα φαρμακεία έσπασαν ανοδικά το φράγμα των 10.000, φτάνοντας στον υψηλότερο αριθμό τους τα 10.506 το 2014. Στη συνέχεια υπήρξε μείωση το 2015 στα 10.362 και σταδιακά κινούνται και πάλι προς τα πάνω.
Η ΕΛΣΤΑΤ συνέλεξε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στοιχεία για τον αριθμό των φαρμακοποιών (απασχολούμενων σε φαρμακεία) με έτος αναφοράς το έτος 2017, σύμφωνα με τα οποία 11.251 φαρμακοποιοί εργάστηκαν στο συγκεκριμένο δίκτυο συνολικά.
Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη μελέτη της η ICAP η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακείων αφορά σε μεμονωμένα / ανεξάρτητα καταστήματα. Το 55% εξ αυτών είναι ομόρρυθμες εταιρείες, το 37% ατομικές επιχειρήσεις, ενώ το 8% αφορά ετερόρρυθμες εταιρείες.Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4509/2017 επέφερε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, επαναφέροντας παλαιότερη υπουργική απόφαση η οποία επέτρεπε την ίδρυση φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει θεωρήσει ότι το σκεπτικό της ήταν αντισυνταγματικό.