Άφαντα εξακολουθούν να είναι τα αντιβιοτικά σιρόπια για παιδιά από τα ράφια των φαρμακείων, μεσούσης της έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή σταδιακά αποκαθίσταται η αγορά σε παρακεταμόλη και αντιβηχικά από ελληνικά γενόσημα, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πώς η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Γιατί παραμένουν οι ελλείψεις

Ένας από τους λόγους ελλείψεων φαρμάκων όχι όμως ο κύριος είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων ανέφεραν η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη και ο γραμματέας του Συλλόγου Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία.

Ήδη στη χώρα μας έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές σε περισσότερα από 200 σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη ενώ και οι φαρμακαποθήκες κλήθηκαν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματά τους.

Στο σημείο αυτό η κ. Μαρκάκη, επεσήμανε ότι οι παράλληλες εξαγωγές – σε σκευάσματα που επιτρέπεται η εξαγωγή τους – είναι νόμιμη διαδικασία η οποία δίνει στις φαρμακαποθήκες τη ρευστότητα που χρειάζονται, καθώς το ποσοστό κέρδους τους είναι πολύ μικρό.

Τόνισε όμως, ότι οι παράλληλες εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 66,6% στα 400 εκατ. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ προ 15ετίας.

Παράλληλα έκαναν λόγο για υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες. Να σημειωθεί εδώ πως το υπουργείο Υγείας διερευνά εννιά φαρμακευτικές εταιρείες για το εάν εισάγουν και διανέμουν στη χώρα μας μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που οφείλουν.

Καταλήγοντας, οι φαρμακαποθηκάριοι ζήτησαν την εφαρμογή ελέγχων και στους τρεις κρίκους της αλυσίδας φαρμάκου (βιομηχανία, αποθήκες και φαρμακεία) για την τήρηση των τρίμηνων αποθεμάτων και για τις παράλληλες εξαγωγές. Επίσης πρότειναν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων.