Σαρωτικούς ελέγχους στις φαρμακαποθήκες ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή (16/12) ειδικά κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κλιμάκια του ΕΟΦ εξαιτίων των σοβαρών ελλείψεων σε φάρμακα κυρίως παιδιατρικά εν μέσω έξαρσης ιώσεων.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ζήτησε μέσω του ΕΟΦ οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν σε ελλειπτικά φάρμακα (των οποίων η εξαγωγή έχει απαγορευθεί), ώστε να διατεθούν στην ελληνική αγορά χωρίς καθυστέρηση.

Μάλιστα απέστειλε τελεσίγραφο λέγοντας πως εάν δηλώσουν ψευδείς ποσότητες θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, αλλά και την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους

Στο πλαίσιο αυτό οι φαρμακαποθήκες δήλωσαν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους και σήμερα -ημέρα λήξης της προθεσμίας καταγραφής του υλικού τους- ο Οργανισμός βγάζει κλιμάκια για να πραγματοποιήσει ελέγχους. “Θα ομαλοποιήσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος δε στα παιδιατρικά φάρμακα εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, αλλά αυξημένης ζήτησης και ταχύτητας τροφοδοσίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Υπάρχει μία τρομακτική ζήτηση, πολύ μεγάλη παντού. Και γιατί υπάρχει αυτή η ζήτηση; Ο ιός της γρίπης στα παιδιά εμφανιζόταν στις ηλικίες 0 έως 3 ετών. Δεδομένου ότι δύο χρόνια τώρα υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα και οι μάσκες, η γρίπη πια εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τεράστια ζήτηση. Σ’ αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας της τροφοδοσίας που συνεχώς το βελτιώνουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποια φάρμακα απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι -ιδιαίτερα στα παιδιατρικά φάρμακα- υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται.

Σύμφωνα με τους ίδιους, παυσίπονα-αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί με συνέπεια οι ασθενείς να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία αφού αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο.