Βαθιά το χέρι στη τσέπη αναμένεται να βάλουν οι ασθενείς το επόμενο διάστημα καθώς έρχονται αυξήσεις στις τιμές των φθηνών φαρμάκων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να προχωρήσει το θέμα των αυξήσεων στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω των 5 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν απαιτείται κάποια νομοθετική ρύθμιση καθώς υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι για λόγους δημόσιας Υγείας όταν το φάρμακο είναι μεγάλης κατανάλωσης και κινδυνεύει με απόσυρση λόγω κοστολογίου, μπορεί να λάβει αύξηση.

Η διαδικασία

Έτσι, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ΕΟΦ ώστε τα φάρμακά τους να λάβουν μία χαμηλή αύξηση που να δικαιολογεί την διάθεσή τους στην αγορά και να μην αποσυρθούν.

Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλεται η άυλη συνταγή για την αγορά φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Στόχος να μην αγοράζονται αφειδώς τα σκευάσματα που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητα.

Πάντως το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις φαρμάκων χτυπούν κόκκινο με συνέπεια να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρό τους.