Σε μείζον πρόβλημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναδεικνύεται η έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων εν μέσω εορτών και ιώσεων.

Συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται καθώς ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο το πολυπόθητο σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρός τους.

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες κυρίως σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά αλλά εισπεομένα όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί.

Νέες εντολές Πλεύρη

Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως και τον ΕΟΦ, ώστε να σαρώσουν την αγορά προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παρατυπίες στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ που έβαλε χθες λουκέτο σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα επειδή δεν δέχτηκαν να ελεγχθούν τα αποθέματά τους, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των σκευασμάτων, από τα φαρμακεία μέχρι τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαμήνυσε ότι: «Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

Γιατί λείπουν φάρμακα

Οι συχνές ελλείψεις σε φάρμακα που ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τρεις βασικούς παράγοντες:

Ελλείψεις σε πρώτες ύλες

Οι παράλληλες εξαγωγές φαινόμενο που αναπτύσσεται κυρίως από φαρμακαποθήκες οι οποίες εξάγουν ελληνικά φάρμακα στην Ευρώπη για να επιτύχουν καλύτερες τιμές

Ο εφοδιασμός με μειωμένες ποσότητες φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.