Οι ελλείψεις φαρμάκων φέρνουν αλλαγές στις συνταγές. Έτσι σύντομα με μια νέα πραγματικότητα θα έρθουν αντιμέτωποι οι ασθενείς καθώς θα μπορούν  να προμηθεύονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη μόνο με ηλεκτρονική συνταγή από τους γιατρούς (τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν να διανέμονται ελεύθερα από τα φαρμακεία).

Όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται το τελευταίο καιρό οι ασθενείς θα κατευθύνονται σε γενόσημα τα οποία όμως θα έχουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ για να “κλειδωθούν” 94 κατηγορίες που σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράφει το συγκεκριμένο σκεύασμα επιλογής του, αλλά θα είναι ανοιχτή η συνταγή και ο ασθενής θα παίρνει όποιο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία υπάρχει διαθέσιμο.

Παράλληλα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέσω καταλόγου που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του θα ενημερώνει το κοινό και τους επαγγελματίες  υγείας για τα για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ)  που παρουσιάζουν έλλειψη.

Που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις

Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κατά κύριο λόγο σκευάσματα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Στα σκευάσματα εκείνα που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη, κυρίως λόγω παραλλήλων εξαγωγών,

και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών που είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.

Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται λόγω της μειωμένης παραγωγής ως συνέπεια της πανδημίας του Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών, της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν πρώτες ύλες όπως η Κίνα και η Ινδία και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Πότε θα ομαλοποιηθεί η αγορά

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η αύξηση της παραγωγής των γενοσήμων φαρμάκων από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, οι έκτακτες εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ, η βελτίωση της τροφοδοσίας της αγοράς μετά τις εορτές, σε συνδυασμό με την ύφεση που θα παρουσιάσουν οι λοιμώξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχει προηγηθεί η έξαρση, θα ομαλοποιήσουν  την αγορά έως την ερχόμενη Δευτέρα (09/01), όπου όλο το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία.