Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) για τις αισθητικές επεμβάσεις που γίνονται στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής που δεν έχουν τη νόμιμη άδεια.

 

Σε ανακοίνωσή τους οι Έλληνες δερματολόγοι κάνουν λόγο για επικίνδυνες ενέργειες σε βάρος της δημόσιας υγείας όταν μη ιατροί ή μη εξειδικευμένοι ιατροί προχωρούν και πέραν της αισθητικής, σε θεραπείες κλινικής δερματολογίας.

«Δυστυχώς σήμερα στο χώρο της Αισθητικής Δερματολογίας επικρατεί «αναρχία, αυθαιρεσία και ιδιαίτερη κερδοσκοπία λόγω της αυξανόμενης ενασχόλησης με το αντικείμενο αυτό μη ιατρών αλλά και ιατρών άνευ ειδικότητας, ή ακόμα και ιατρών με ειδικότητες που δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, ειδικότητες που δικαιούνται απόλυτα να ασχολούνται με τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος», αναφέρει η ΕΔΑΕ.

Επίσης τονίζει ότι επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας, «ένας κλάδος, βασικός πυλώνας της ειδικότητας της Δερματολογίας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, για παράδειγμα τη φωτογήρανση, την βελτίωση ατελειών προσώπου και σώματος, όπως λιποδυστροφίες, χαλάρωση, ρυτίδες, ουλές ακμής, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, αλωπεκία κ. ά».

«Η συνθήκη αυτή, του να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, κ.λπ. εκτός από το αμφιβόλου αισθητικής αποτέλεσμα αποτελεί και ουσιαστικό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, την οποία εμείς ως γιατροί οφείλουμε να προασπίσουμε», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κύριος Ιωάννης Μπάρκης.

Συμπληρώνει δε «η ανάγκη για βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων, που οδηγεί τους ανθρώπους σε αναζήτηση λύσεων και πράξεων που περιλαμβάνει η Αισθητική Δερματολογία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δίνει έναυσμα για ευτελή ανταγωνισμό με διαφήμιση, με προσφορές και με οικονομικά «πακέτα», που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα και στην αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο κ. Μπάρκης τονίζει τέλος, ότι τέτοια φαινόμενα τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις και η ΕΔΑΕ συστήνει επιτακτικά την προσοχή του κοινού να μην παρασύρεται και να απευθύνεται στον προσωπικό του δερματολόγο. Συστήνεται για την αποφυγή εξαπάτησής του να εξακριβώνεται η άδεια του ιατρείου ή της ιατρικής εταιρείας, που πρέπει να είναι πιστοποιημένη από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και να μην ξεχνά ότι η Δερματολογία- Αφροδισιολογία είναι η αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος.