Διάκριση πέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο για την καλύτερη -συνολικά- καμπάνια ενημέρωσης. Η Heart Failure Association της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας ξεχώρισε την  Ελλάδα, για την Καμπάνια Ενημέρωσης που αφορά την Καρδιακή Ανεπάρκεια με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (1-7 Μαΐου 2023).

Η καμπάνια έλαβε χώρα στην Ελλάδα σε 11 πόλεις, με Περίπτερα Ενημέρωσης πολιτών καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για ιατρούς και φροντιστές ασθενών. Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση ασθενών από το προσωπικό των Καρδιολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων αλλά και ομιλίες, ενώ διανεμήθηκε πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στο κοινό. Ακόμη, το εγχείρημα περιελάβανε την διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων σε πολίτες.  Αρωγοί της καμπάνιας ήταν κεντρικά και περιφερειακά ΜΜΕ, τα οποία ανάδειξαν πολλαπλώς την εκστρατεία της ΕΚΕ και της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Καρδιολογική

Πρόληψη και θεραπεία

Οι Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, οι οποίες διοργανώνονται από το 2010,  αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σε όλο τον κόσμο, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΕ. Αναφερόμενος στη διάκριση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Γιώργος Κοχιαδάκης  επεσήμανε ότι «η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη πάθηση που αφορά σημαντικό ποσοστό ασθενών στη χώρα μας.  Ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της.

Με τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους Καρδιαγγειακούς ασθενείς και ευρύτερα τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια». Η φετινή καμπάνια, κατά τα λεγόμενα του καθηγητή Κοχιαδάκη εστίασε στη σημασία του προσυπτωματικού ελέγχου, σχολιάζοντας ότι «Φέτος δόθηκε μεγαλύτερη έκταση στην προσπάθεια της ΕΚΕ, με κύριο στόχο το μήνυμά μας για πρόληψη και θεραπεία να φτάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, σε όλη τη χώρα». Ο πρόεδρος της ΕΚΕ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας, «για την οργάνωση και υποστήριξη της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας και ειδικά στην Αντιπρόεδρο κα Αλεξία Σταυράτη και τον πυρήνα της ομάδας».