Έκκληση στους πολίτες να επενδύσουν στην αξία της πρόληψης, αλλά και στην Πολιτεία να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των ογκολογικών ασθενών για την επίλυση των προβλημάτων της ογκολογικής περίθαλψης απευθύνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4η Φεβρουαρίου).

Σε σχετική της ανακοίνωση η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου προτρέπει τον κόσμο να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να εστιάσει στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και να απαιτήσει καθαρό εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Όσο για την Πολιτεία, ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση έναρξη διαβούλευσης για μια εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, την σύσταση Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, τη λειτουργία του Εθνικού Ιδρύματος Νεοπλασιών, την ενσωμάτωση της ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών και της οικογένειας στην ογκολογική περίθαλψη, την ένταξη των δομών φροντίδας στο σπίτι στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και την αναγνώριση του καρκίνου στα θεσμικά μέτρα υποστήριξης της αναπηρίας, πρόωρης συνταξιοδότησης, προστασίας  της απασχόλησης.

 

20 χρόνια για την Παγκόσμια  Ημέρα κατά του Καρκίνου

«Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC. Το σύνθημα #IAmAndIWill, #ΕίμαιΚαιΘαΚάνω καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μια ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση ανάληψης δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου» αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

Κάνει δε γνωστό πως σήμερα το απόγευμα σε απευθείας μετάδοση από το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula van der Leyen, θα ανακοινώσουν επίσημα το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», το οποίο σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος» θα αποτελέσουν τους πυλώνες όπου θα στηριχθεί η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίσημη συμμετοχή των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών ως ισότιμων εταίρων.

«Με δεδομένο ότι περίπου το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του από κάποια μορφή νεοπλασματικής ασθένειας, ο καρκίνος αποτελεί τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Η σημασία της προσωπικής δέσμευσης γίνεται φανερή, αν λάβουμε υπόψη ότι θα ήταν κατά περίπου 35% λιγότερες οι περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου, εάν εμείς οι ίδιοι, ως υπεύθυνοι πολίτες, αλλάζαμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες» εξηγεί στην ανακοίνωσή της.

 

Αλλαγές και προβλήματα

Αναφέρει δε πως τα τελευταία 20 χρόνια πολλά άλλαξαν στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο θεραπευτικά όσο και κοινωνικά, όπως για παράδειγμα: Νέες καινοτόμες θεραπείες αύξησαν την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των ασθενών, η τεχνολογική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών μορφών καρκίνου, ενώ η έρευνα οδηγεί σε νέα μονοπάτια με υψηλές προσδοκίες και ελπίδες για τον έλεγχο και τη θεραπεία της νόσου στο ορατό μέλλον.

«Παρόλα αυτά στη χώρα μας οι ασθενείς με καρκίνο συνεχίζουν να βιώνουν ανισότητες και ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας. Η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και τα επακόλουθα προβλήματα στην ογκολογική περίθαλψη παραμένουν σοβαρά για μεγάλη μερίδα των ασθενών, που βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες στην προσπάθειά τους να ιαθούν» σημειώνει η ΕΛΟΚ, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, σε συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων, υποστελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων και κλινικών, καθυστερήσεις στη διάγνωση, που πολλές φορές φθάνουν τους 3 μήνες, ταλαιπωρία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πλήρη απουσία ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών εντός του συστήματος υγείας.

 

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας, εκπροσωπώντας 39 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛΟΚ, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)

 

INFO!

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τηλ. 6932449000

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τηλ. 6944608385                                                  

George.kapetanakis@ellok.org