Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου mRNA για την αντιμετώπιση του μελανώματος γεγονός που δίνει ελπίδα ζωής σε εκατομμύρια ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο δέρματος.
Όπως ανακοίνωσαν τα εργαστήρια Moderna και Merck θετικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το υπό ανάπτυξη εμβόλιό τους όταν ληφθεί σε συνδυασμό με ένα αντικαρκινικό φάρμακο.
Τα αποτελέσματα
Στη διάρκεια μιας δοκιμής σε περίπου 150 ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από μελάνωμα, η λήψη του εμβολίου ταυτόχρονα με το αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda επέτρεψε τη μείωση κατά 44% του κινδύνου επανεμφάνισης καρκίνου ή θανάτου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ελάμβαναν θεραπεία μόνο με το αντικαρκινικό.
«Για πρώτη φορά, δείξαμε το δυναμικό που μπορεί να έχει το αγγελιοφόρο RNA σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στο μελάνωμα» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Στεφάν Μπανσέλ, επικεφαλής της Moderna.
Πάντως η Moderna και η Merck προβλέπουν επίσης να ξεκινήσουν το 2023 δοκιμές της λεγόμενης φάσης 3, δηλ. σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Πώς λειτουργεί το νέο εμβόλιο
Το νέο εμβόλιο αποτελείται από ένα μόνο συνθετικό mRNA που κωδικοποιεί έως και 34 διαφορετικά πεπτίδια (νεοαντιγόνα), τα οποία παρουσίαζαν ως ύποπτα τα καρκινικά κύτταρα των ασθενών.
Μέσω του εμβολίου, η άμυνα του ασθενούς σχεδιάζει μια πολύ πιο στοχευμένη επίθεση, δημιουργώντας εξατομικευμένες ειδικές αποκρίσεις Τ- λεμφοκυττάρων.
Εκτιμάται πώς τα πρώτα εμβόλια με τεχνολογία mRNA θα μπορούσαν να είναι έτοιμα ακόμη και πριν το 2030.
Σε άνοδο τα περιστατικά μελανώματος
Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 230 χιλιάδες νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται με μελάνωμα ετησίως σε όλον τον κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι το μελάνωμα αντιπροσωπεύει μόνο το 4% του συνόλου των δερματικών καρκίνων, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 75% των θανάτων που σχετίζονται με δερματικά νεοπλάσματα.
Στην Ευρώπη, η πενταετής επιβίωση για προχωρημένο ή μεταστατικό μελάνωμα (στάδιο IV) εκτιμάται σε περίπου 5% – 22%.