*των χειρουργών ουρολόγων-ανδρολόγων, Βασίλειου Φ. Καλύβα και Χρυσοβαλάντη Γκέκα

 

Μια απόλυτα επιτυχημένη επέμβαση ανακατασκευής του πέους σε ασθενή με ακρωτηριασμένη ουρήθρα και παραμορφωμένη βάλανο μετά από αποτυχημένη περιτομή διενεργήθηκε πρόσφατα στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Η ομάδα μας έφερε εις πέρας την πολύ εξειδικευμένη επέμβαση (ουρηθροπλαστική), έχοντας να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα μια εκτεταμένη δερματοπάθεια της γεννητικής περιοχής (ουλώδη σκληροατροφικό λειχήνα) που έπρεπε να αφαιρεθεί πλήρως, για να ακολουθήσει ριζική ανακατασκευή με στοματικό βλεννογονικό μόσχευμα, ώστε ο ασθενής να αποκτήσει όχι μόνο λειτουργικό, αλλά και αισθητικά άρτιο πέος.

Η περιτομή είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις σε άρρενες ασθενείς όλων των ηλικιών. Όταν πραγματοποιείται για ιατρικούς και όχι απλά για θρησκευτικούς λόγους, έχει ως σκοπό να απελευθερώσει τη βάλανο από το σφιγκτικό, δερματικό της περίβλημα (ακροποσθία) στις περιπτώσεις που αυτή εμποδίζει την αποκάλυψή της. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα στην υγιεινή της περιοχής και τη σεξουαλική επαφή, ενώ προδιαθέτει για φλεγμονές και δερματοπάθειες  που προκαλούν πόνο και δυσουρία.

Δυστυχώς, αν και έφτασε στο σημείο να θεωρείται επέμβαση ρουτίνας τόσο από τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες, δεν είναι άμοιρη επιπλοκών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι καταστροφικές και απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ακρωτηριασμού, νέκρωσης ή παραμόρφωσης της βαλάνου, ουρηθροδερματικών συριγγίων (παρά φύση επικοινωνία της ουρήθρας με το δέρμα του πέους), απώλειας του τελικού τμήματος της ουρήθρας με συνέπεια να εκβάλει κεντρικότερα στο πέος μετά την περιτομή (ιατρογενής υποσπαδίας), αφαίρεσης περισσότερου δέρματος πόσθης κατά το χειρουργείο που προκαλεί ενταφιασμό του πέους ή κύρτωσή του, αιματωμάτων που απαιτούν παροχέτευση και τέλος επιμολύνσεων που οδηγούν σε νέκρωση ιστών της περιοχής.

 

Η επέμβαση της ουρηθροπλαστικής

Εν προκειμένω, στην περίπτωση του 37χρονου ασθενούς μας, η παλαιότερη περιτομή του δημιούργησε ένα εκτεταμένο έλλειμμα ουρήθρας μήκους 2 εκατοστών και πεπλατυσμένη, ανοικτή βάλανο. Επίσης, το εναπομείναν δέρμα της περιοχής εμφάνιζε εκτεταμένη ουλοποίηση στο πλαίσιο μετεγχειρητικού λειχήνα. Κατά την επέμβαση, που διήρκησε 5,5 ώρες, αφαιρέθηκε όλο το πάσχον δέρμα και  χρησιμοποιήθηκε βλεννογόνος από το κάτω χείλος του στόματος του ασθενούς, ώστε με τη χρήση λεπτότατων απορροφήσιμων ραμμάτων να δημιουργηθεί νέα ουρήθρα και να επανασωληνοποιηθεί η βάλανος στο φυσιολογικό κωνικό της σχήμα. Το αποτέλεσμα ήταν μια πλήρως λειτουργική ουρήθρα και ένα αισθητικά φυσιολογικό πέος.

επανορθωτική ανδρολογίαεπανορθωτική ανδρολογία

επανορθωτική ανδρολογία

 

Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε τη σημασία της εφαρμογής, εξαρχής, μιας ορθής χειρουργικής τεχνικής στην αποφυγή δυνητικά βαρέων επιπλοκών. Καμία επέμβαση δεν πρέπει να θεωρείται ρουτίνα και η αισθητική ανδρολογία αποτελεί εξειδικευμένο κομμάτι της ουρολογίας που ασχολείται με ιδιαίτερα ευαίσθητες και πολύπλοκες ανατομικές δομές. Περιλαμβάνει αισθητικές παρεμβάσεις στο πέος και το όσχεο που πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας μια πιο απελευθερωμένη θεώρηση όσον αφορά στην αισθητική της γεννητικής περιοχής από τον ανδρικό πληθυσμό. Επεμβάσεις όπως η περιτομή, η πλαστική βραχέος χαλινού, η πλαστική οσχέου (lifting οσχέου), αυξητικές επεμβάσεις στο πέος και φαλλοπλαστική, επιδιόρθωση ελλειμάτων από piercing ή αφαίρεση δερματοστιξίας (τατουάζ) αυτονόητο είναι ότι πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια στα χέρια έμπειρων στο αντικείμενο χειρουργών ουρολόγων.

Η ομάδα μας διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και έχει χειριστεί τον ανάλογο όγκο περιστατικών, ώστε να εξασφαλίσει το επιθυμητό άριστο αποτέλεσμα σε όλο το φάσμα των αισθητικών ανδρολογικών επεμβάσεων.

 

επανορθωτική ανδρολογία

INFO!

Βασίλειος Φ. Καλύβας MD MSc PhDc FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Στρατιωτικός Ιατρός
Fellow of European Board of Urology
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

επανορθωτική ανδρολογία

 

Χρυσοβαλάντης Γκέκας MD MSc FEBU FECSM
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Στρατιωτικός Ιατρός
Fellow of European Board of Urology
Fellow of the European Committee of Sexual Medicine
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης