Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα της υγείας του μαστού σε 2’

Με ένα ενημερωτικό βίντεο επέλεξε ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 25 Οκτωβρίου, το βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ενημέρωση για την δύναμη της πρόληψης.

Δείτε σε 2 λεπτά όσα πρέπει να ξέρετε για όλες τις εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του μαστού:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες, 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού είναι σποραδικού τύπου (έως 75-80%) και η συχνότητά του αυξάνει με την ηλικία, γι’ αυτό και οι γυναίκες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, όταν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, η πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη οιστρογόνων τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Στην περίπτωση του τακτικού προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρόληψη μπορεί και σώζει ζωές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η μαστογραφία μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της νόσου, όμως βοηθά να εντοπιστεί πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που αυτή θα γινόταν αντιληπτή από τη γυναίκα ή τον ιατρό της έως και 2 έτη νωρίτερα. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη και πολλές φορές πλήρη θεραπεία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στο γυναικείο πληθυσμό αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών, όταν δεν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, και γίνεται ετησίως έως τουλάχιστον και τα 75 έτη, εφόσον η μαστογραφία είναι αρνητική. Η μαστογραφία, όπως και η ψηλάφηση, συνιστάται να γίνεται από την 4η έως και τη 12η μέρα του κύκλου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ώστε οι μαστοί να μην είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι. Μετά την εμμηνόπαυση δεν υφίσταται τέτοιος περιορισμός.

Η πρόληψη πριν από τα 40 έτη πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα, ενώ μεταξύ 35-40 ετών συνιστάται να πραγματοποιείται η πρώτη μαστογραφία για αναφορά και σύγκριση. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, κάθε γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται τον κλινικό ιατρό της ο οποίος είναι ο κατάλληλος για να της συστήσει το δικό της εξατομικευμένο πρωτόκολλο παρακολούθησης.

Απαραίτητη είναι η αυτοεξέταση – ψηλάφηση του μαστού σε μηνιαία βάση, η οποία και συμπληρώνει το τρίπτυχο της σωστής πρόληψης μαζί με τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού ψηλαφίζονται για πρώτη φορά από την ίδια τη γυναίκα και όχι από τον ιατρό της. Αν μια γυναίκα ψηλαφίσει τυχαία κάποιο εξόγκωμα στο μαστό της, δεν θα πρέπει να εκδηλώσει άγχος ή πανικό, καθώς το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια καλοήθη βλάβη (80% των περιπτώσεων). Ωστόσο, θα πρέπει να απευθυνθεί στον κλινικό ιατρό για την περαιτέρω διερεύνηση αναλόγως των κλινικών ευρημάτων.

Νεότερα διαγνωστικά εργαλεία για τον έλεγχο του μαστού αποτελούν η τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία ή αλλιώς Τομοσύνθεση, καθώς και η μαγνητική μαστογραφία.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι:

  • Ο κίνδυνος από την ακτινοβολία είναι μηδαμινός και δεν αποτελεί εμπόδιο στην προβλεπόμενη χρήση της μαστογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ακόμα και σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μαστογραφία.
  • Οι γυναίκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ενθέματα, για λόγους αισθητικής ή για αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή, πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο. Εξάλλου τα ενθέματα δε μειώνουν τη διαγνωστική ικανότητα της μαστογραφίας.
  • Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα εκτέλεσης της μαστογραφίας σε γυναίκες με μικρά ή μεγάλα στήθη. Άλλωστε, μαστογραφία μπορεί να γίνει και στους άνδρες.

βίντεο

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Στην Affidea η εμπειρία της ψηφιακής μαστογραφίας είναι διαφορετική. Κάθε γυναίκα απολαμβάνει εξατομικευμένη φροντίδα για την υγεία του μαστού και απεικονιστικό έλεγχο με εξοπλισμό βασισμένο σε τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, η διαδικασία επιβλέπεται από τεχνολόγους εξειδικευμένους στην απεικόνιση του μαστού, ενώ παρέχεται άμεση διάγνωση και συμβουλευτική καθοδήγηση, με την εγγύηση ποιότητας του κορυφαίου ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη.

Επιπλέον, έχοντας στο επίκεντρο τη φροντίδα της γυναίκας, η Affidea συμμετέχει ενεργά στην εθνική εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας σε ένα πιστοποιημένο και ασφαλές περιβάλλον.

 

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 16 χώρες μέσα από ένα δίκτυο 312 ιατρικών κέντρων & 11 χιλ. επαγγελματιών υγείας.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημιούργησε ένα Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, που συνεχώς επεκτείνεται, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.

Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Επιπλέον, στο πλαίσιο προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο Όμιλος Affidea λειτουργεί με υπευθυνότητα και ευαισθησία σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς του, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές κοινωνικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.