Σε νέα έρευνα για την αρτηριοσκλήρυνση κρίθηκαν ένοχοι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κατανάλωση καφέ και διατροφικών συμπληρωμάτων.

Το Πανεπιστήμιο University of Georgia δημοσίευσε έρευνα σχετική με την αρτηριοσκλήρυνση και παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της. Οι ερευνητές βρήκαν πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής να ευθύνονται για την εμφάνιση της πάθησης. Στην έρευνα συμμετείχαν 1200 άνθρωποι οι οποίοι έδιναν συστηματικά αίμα προς ανάλυση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Στην έρευνα έγινε ανάλυση μεταβολιτών που σχετίζονταν με την καθημερινότητα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν ή να επιταχύνουν την εμφάνιση της .

Συγκεκριμένα:

  • το κάπνισμα
  • η κατανάλωση αλκοόλ
  • η υπερκατανάλωση καφέ ή καφεΐνης
  • η συστηματική κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων (ειδικά αβέβαιης προέλευσης ή άνευ πιστοποιήσεων)

μπορούν να επιβαρύνουν τους ασθενείς και να οδηγήσουν στην εμφάνιση της.

Επιπλέον, στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο μαγειρέματος ή τα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Συγκεκριμένα, 2 πεπτίδια που ενισχύουν τη γεύση ζωμού κότας, το gamma-glutamylvaline και το gamma-glutamylisoleucine, φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Li, επισημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση και ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση.

 

Πηγή: iatronet