Αισθάνεστε κνησμό και έντονο αίσθημα καύσου στο ουρογεννητικό σύστημα, ενώ διαπιστώνετε κολπικές υπερεκκρίσεις; Ξέρατε πως τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αναζητούν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους και οφείλονται σε μια κατάσταση που ονομάζεται κολπική δυσβίωση; Πρόκειται για μια διαταραχή στην ποιοτική και ποσοτική σχέση μεταξύ της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του κόλπου – στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι – και των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών της κολπικής μικροχλωρίδας.

Μέχρι πρόσφατα οι συμβατικές μέθοδοι ανάλυσης δεν επέτρεπαν την έγκαιρη και αξιόπιστη διερεύνηση αυτών των καταστάσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής της γυναίκας. Μάλιστα, υπήρχε περίπτωση να επηρεαστεί και η έκβαση μιας εγκυμοσύνης, με τον κίνδυνο μιας ενδομήτριας λοίμωξης και ενός πρόωρου τοκετού να αυξάνεται. Έτσι, τέτοιου είδους καταστάσεις έφταναν να αποτελούν αιτιολογικό παράγοντα σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και άλλων διαταραχών στην αναπαραγωγική ικανότητα.

Πλέον, έχει σημειωθεί μια πραγματική επανάσταση στη διερεύνηση των λοιμωδών και φλεγμονωδών καταστάσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος μέσω του διαγνωστικού τεστ Femo MicroScreen, το οποίο δίνει στον κλινικό ιατρό τη δυνατότητα μιας άμεσης και λεπτομερούς εκτίμησης της μικροβιακής μικροχλωρίδας στο γυναικείο ουρογεννητικό σύστημα. Το Femo MicroScreen βασίζεται στην PCR πραγματικού χρόνου, την πιο αξιόπιστη και ταχεία μέθοδο διαγνωστικής διερεύνησης των λοιμώξεων.

Πού απευθύνεται το τεστ;

Η εξέταση του μικροβιώματος απευθύνεται σε γυναίκες με συμπτώματα φλεγμονής (κνησμός, ερεθισμός, αίσθημα καύσου, εκκρίσεις), κατά τον
προγραμματισμό πριν από την προσπάθεια τεκνοποίησης ή κάποιας γυναικολογικής επέμβασης, σε περιπτώσεις υπογονιμότητας,
κατά τις συχνές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων, σε προγραμματισμένα γυναικολογικά check up, όχι μόνο λόγω εκδήλωσης συμπτωμάτων, αλλά και ως μέσο πρόληψης.

Πώς επωφελείστε από την εξέταση αυτή;

Η άμεση και λεπτομερής διαγνωστική προσέγγισή της επιτρέπει στον ιατρό να επιλέξει μια εξατομικευμένη θεραπευτική λύση (εντός μίας μόνο επίσκεψης), αποφεύγοντας μια περιττή ή ακόμη και μια λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή και εξασφαλίζοντας έτσι, όχι μόνο θετική κλινική πορεία, αλλά και την προάσπιση της αναπαραγωγικής υγείας.

Πώς πρέπει να προετοιμαστείτε για τη δειγματοληψία;

Για να ληφθεί το σωστό αποτέλεσμα από το τεστ Femo MicroScreen, δεν πρέπει να κάνετε πλύσεις με ισχυρά αντισηπτικά ή χρήση φαρμάκων (αντιβιοτικά, βακτηριοκτόνα, προβιοτικά), ενώ πρέπει να απέχετε από τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν από την επίσκεψη στον ιατρό.
Συνιστούμε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από τον θεράποντα ιατρό σας ή το ιατρικό προσωπικό.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο τεστ;

Ο ιατρός μπορεί να προτείνει το Femo MicroScreen ή το Femo MicroScreen Plus. Το Femo MicroScreen αποτελεί έναν πρώτο έλεγχο (screening) για την παρουσία ή απουσία μερικών βασικών παθογόνων μικροοργανισμών. Συνιστάται ως διαγνωστική εξέταση προκλινικού ελέγχου για τη διερεύνηση των ασθενών με ενοχλητικά συμπτώματα, σε προληπτικό έλεγχο, αλλά ακόμη και ελλείψει συμπτωμάτων για την αξιολόγηση της
πορείας μιας θεραπευτικής αγωγής.

Το Femo MicroScreen Plus επιτυγχάνει ένα πιο λεπτομερή χαρακτηρισμό της κολπικής μικροχλωρίδας. Συνιστάται για την εξέταση ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες κολπίτιδες ή επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και κατά τον προγραμματισμό πριν από την προσπάθεια τεκνοποίησης ή κάποιας γυναικολογικής χειρουργικής επέμβασης.

Σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής για οποιονδήποτε από τους δύο συντρόφους συνιστάται μια ολοκληρωμένη εξέταση που περιλαμβάνει τόσο το Femo MicroScreen για τις γυναίκες όσο και το Andro MicroScreen για τους άνδρες.

Γιατί να εμπιστευτείτε το εν λόγω τεστ;

Πρόκειται για ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ χωρίς κάποιο παγκόσμιο ισοδύναμο. Η επαναστατική τεχνολογία της PCR πραγματικού χρόνου
εξασφαλίζει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, καθιστώντας το οικονομικά εφικτό τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε μόλις 8 χρόνια έχει αναγνωριστεί ευρέως από την επιστημονική κοινότητα προσφέροντας βοήθεια
σε περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια γυναίκες. Οι σχεδιαστές της τεχνολογίας έλαβαν το εθνικό ιατρικό βραβείο Prizvanie το 2014 και το Prix Galien Russia – ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία – το 2016.

γενετικού

INFO!

Δρ Αναστάσιος Ξεφτέρης
Μοριακός Γενετιστής, Επιστημονικός Διευθυντής Eurogenetica
Eurogenetica

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Αδριανουπόλεως 7, 55133 Καλαμαριά
Τ: 2310 474414

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ
Τσιμισκή 77, 54622
Τ: 2316 070055

ΑΘΗΝΑ

ΛΑΡΙΣΑ (ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)

*Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health More, τεύχος 9