Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνό φαινόμενο (και) την περίοδο των εορτών, καθώς οι κακοί χειρισμοί και πρακτικές κατά την συντήρηση και προετοιμασία των τροφίμων, όπως το κρέας, ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών.

Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσθέτοντας ότι τα  δεδομένα του δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε τροφική δηλητηρίαση μέσα στα ίδια μας τα σπίτια.

Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ο Οργανισμός δίνει απλές συμβουλές ώστε να αποφύγουμε συνηθισμένα λάθη στον χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Κάνετε σωστή απόψυξη

Το κρέας δεν πρέπει να αποψύχεται στον πάγκο της κουζίνας. Όταν διατηρείται  σε θερμοκρασία δωματίου επί περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός  βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό τους θεωρούνται  όλες όσες κυμαίνονται μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου (οC).

Επομένως, να αποψύχετε το κρέας τοποθετώντας το:

Σε ένα δοχείο στο ψυγείο

Σε μια πλαστική σακούλα στον νεροχύτη με κρύο νερό (να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά) ή

Στον φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Προσέξτε τον χειρισμό του ωμού κρέατος

Κατά την φύλαξη και την προετοιμασία του μαγειρέματος, έχει ζωτική σημασία να μην έρθει το κρέας σε επαφή με τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά, καθώς και να μην μολύνει επιφάνειες της κουζίνας.

Για τον λόγο αυτό:

  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος
  • Να πλένετε καλά τις επιφάνειες και τα σκεύη με τα οποία έρχεται σε επαφή το κρέας
  • Να διατηρείτε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση
  • Να χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για να αποφύγετε την διασταυρούμενη επιμόλυνση
  • Να μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν από το μαγείρεμα, διότι μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες  επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει την επιμόλυνση  άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε σωστά το κρέας και την γέμιση

Το κρέας πρέπει να ψηθεί πολύ καλά μέχρι το κέντρο του για να είναι ασφαλές. Ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής:

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

Μαγειρέψτε τη γέμιση για το πουλερικό (π.χ. γαλοπούλα) σε ξεχωριστό σκεύος. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν θέλετε να την μαγειρέψετε μέσα στη  γαλοπούλα, πρέπει να την τοποθετήσετε τη λίγο πριν αρχίσει το ψήσιμο

Να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο μαγειρικής για να εξασφαλίσετε ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74 βαθμούς Κελσίου

Αφού βγάλετε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, να αφήσετε τη γέμιση για ακόμα 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

Ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουμε με το κρέας και γενικότερα τα έτοιμα φαγητά, είναι ότι τα αφήνουμε με τις ώρες (ενίοτε και όλη τη νύχτα) εκτός ψυγείου. Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Και συνιστά τα εξής:

Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει  καταναλωθεί στο ψυγείο εντός δύο (2) ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε.

Μην βάζετε μεγάλα κομμάτια κρέας στο ψυγείο. Τεμαχίστε το και τοποθετήστε το σε μικρές  ποσότητες στο ψυγείο (θερμοκρασίες κάτω από 4οC)

Να καταναλώνετε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.  Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

Να αναθερμαίνετε (ζεσταίνετε) τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

 

ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ