Συναγερμός σήμανε στον ΕΟΦ μετά από σήμα από τις αρμόδιες της Δανίας μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για συμπλήρωμα διατροφής με ηρωίνη άγνωστης συγκέντρωσης.

Πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής KSM-66 Ashwagandha, της εταιρείας Medicine Garden το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη και είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα μέσω του διαδικτύου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, “το εν λόγω προϊόν περιέχει οπιοειδή ναρκωτική ουσία και συγκεκριμένα ηρωίνη άγνωστης συγκέντρωσης. H διακίνησή του και στην Ελλάδα είναι πιθανή” μέσω διαδικτυακών αγορών. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του «εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ»

Σύμφωνα με πληροφορίες το συμπλήρωμα διατροφής KSM-66 Ashwagandha θεωρείται πως βοηθά στη μείωση του στρες, του άγχους, των επιπέδων κορτιζόλης και της επιθυμίας για φαγητό που σχετίζεται με το στρες.

Επίσης βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας, όπως και στην αποκατάσταση των μυών.

Τι είναι το βότανο ασβαγκάντα

Το ασβαγκάντα (ashwagandha) είναι ένα θεραπευτικό βότανο στην Αγιουρβέδα. Το βοτανικό του όνομα είναι Withania somnifera (βιθάνια), ενώ αποκαλείται επίσης και ινδικό τζίνσενγκ.

Να σημειωθεί εδώ ότι το βότανο περιέχεται σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής, διαφόρων εμπορικών ονομασιών, υπό τη μορφή καψουλών. Διακινείται επίσης από μεγάλες πλατφόρμες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι παρενέργειες

Μεταξύ των παρενεργειών έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, εμετός, επιδείνωση ελκοπάθειας. Η ασβαγκάντα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΟΦ