«Φρένο» στις εξαγωγές 141 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη βάζει ο ΕΟΦ.

Στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγορεύτηκαν οι παράλληλες εξαγωγές σε 141 σκευάσματα μεταξύ των οποίων για το άσθμα και αντικαταθληπτικά.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΕΟΦ απαγορεύτηκαν συνολικά 141 σκευάσματα, να διατεθούν για παράλληλες εξαγωγές, μεταξύ αυτών είναι εισπνοές για το άσθμα, αγχολυτικά σκευάσματα, οφθαλμικές σταγόνες, γυναικολογικά σκευάσματα κ.ά.

Όπως επισημαίνει «είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Εξαιρείται η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή γίνεται από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας ή τους εξουσιοδοτημένους διανομείς τους και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της εταιρίας του εξωτερικού (αντιπροσώπου ή διανομέα).

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων.

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ από 25/11/22 και έχει προσωρινό χαρακτήρα και ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεότερη απόφαση του ΕΟΦ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».

 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη λίστα με τα φάρμακα