Στα 150€ ορίζεται και για φέτος το επίδομα λουτροθεραπείας του ΕΟΠΥΥ. Σε περιπτώσεις ατόμων με παραπληγία ή τετραπληγία θα αποζημιώνεται και ο συνοδός.

Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι το ποσό που θα λαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος για λουτροθεραπεία ανέρχεται στα 150€. Η θεραπεία θα πρέπει να αφορά μία από τις 15 αναγνωρισμένες από το κράτος πηγές ιαματικών λουτρών. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα σε αρχικό στάδιο και χωρίς προβολή στο μυοσκελετικό σύστημα. Ενδεικτικά, παθήσεις όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η συστηματική σκλήρυνση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ρευματοειδής πολυμυαλγία και η μικτή νόσος του συνδετικού ιστού λαμβάνουν αποζημίωση. Επιπλέον, μετατραυματική αρθρίτιδα και δυσκαμψία, αλλά και δερματοπάθειες όπως η ψωρίαση και το χρόνιο έκζεμα, ανήκουν στις κατηγορίες παθήσεων που αποζημιώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το επίδομα λουτροθεραπείας

  • Ιατρική γνωμάτευση ιατρού, στην οποία θα φαίνεται η ειδικότητά του (παθολόγος, ρευματολόγος, ορθοπεδικός, φυσίατρος), καθώς και αναλυτικά η πάθηση του ασθενούς. Η αιτιολογία της λουτροθεραπείας θα πρέπει επίσης να αναγράφεται αναλυτικά. Για τις περισσότερες παθήσεις απαιτείται γνωμάτευση ρευματολόγου από δημόσια δομή υγείας (ΕΣΥ, στρατιωτικά/πανεπιστημιακά νοσοκομεία). Διαφορετικά, και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας αυτού, θα γίνονται δεκτές γνωματεύσεις ορθοπεδικού.
  • Ιατρική γνωμάτευση καρδιολόγου που να επιβεβαιώνει ότι ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε λουτροθεραπεία και δεν υπάρχει καμία αντένδειξη προς αυτή.

Αυτές οι γνωματεύσεις θα μπορούν να εκδίδονται από ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή που εργάζονται στο ΕΣΥ, ή πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

  • Τα εισιτήρια των λούσεων
  • Βεβαίωση από τη δομή λουτροθεραπείας με τα εξής: ημερομηνία που υποβλήθηκε ο ασθενής στη θεραπεία, το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε, καθώς και έγγραφη βεβαίωση ότι ανήκει στις αναγνωρισμένες από το κράτος δομές.
  • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή των δωματίων όπου διέμεινε ο ασθενής. Στόχος είναι να διαπιστώνεται η διαμονή του στην περιοχή της λουτροθεραπείας. Εάν η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, απαιτείται έγγραφη υπεύθυνη δήλωσή του ότι μετακινήθηκε τις ημερομηνίες αυτές που αναφέρονται από τη λουτροπηγή.

Για άτομα με τετραπληγία ή παραπληγία δύναται να αποζημιωθεί και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησής του.

Εάν πραγματοποιηθούν λιγότερες από 15 λουτροθεραπείες, θα αποδίδεται στον ασφαλισμένο το αναλογικό ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες θεραπείας του.

 

Πηγή: iatronet.gr