Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας καθώς κουνούπια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και είχαν εξαφανιστεί από τη χώρα μας πριν από 60 χρόνια, απειλούν και πάλι τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με θέμα την άμεση οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η αποφυγή των έξαρσης επιδημικών φαινομένων από κουνούπια, τα οποία με το τσίμπημά τους μπορούν να μεταδώσουν τους ιούς που προκαλούν Δάγκειο Πυρετό, Ζίκα και Τσικουνγκούνια (Chikungunya).

Να σημειωθεί εδώ ότι το Αιγυπτιακό κουνούπι, που εντοπιζόταν στο παρελθόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Μεσόγειο, τα τελευταία χρόνια έχει επανεμφανιστεί στις περιοχές μεταξύ της Γεωργίας και Τουρκίας, στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και στα Κανάρια νησιά (Ισπανία).Στη χώρα μας κουνούπι Aedes aegypti εμφανίστηκε τελευταία φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εισαγωγής του είδους Aedes aegypti, που μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο Δάγκειο Πυρετό, Ζίκα «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο και αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti», υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο.

Επειγόντως μέτρα

Περιφέρειες και δήμοι καλούνται από το υπουργείο Υγείας να εκπονήσουν ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών, να ορίσουν τον φορέα για την υλοποίησή του, καθώς και τον φορέα παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος (όπως π.χ. Επιτροπές Ελέγχου και Παρακολούθησης ή άλλο φορέα που να διαθέτει προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο).

Οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν, παράλληλα με τις περιφέρειες, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα διαχείρισης κουνουπιών, βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους.

Ψεκασμοί και σε νοσοκομεία

Οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) θα πρέπει να υπενθυμίσουν στους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας:

Να υλοποιούν συστηματικά δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών, εφόσον διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο με δυνητικές εστίες αναπαραγωγής ή και ανάπαυσης κουνουπιών (χώρους πρασίνου, λιμνάζοντα ύδατα, κ.λπ.) και

Να λαμβάνουν μέτρα και να μεριμνούν για την προστασία των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των μονάδων υγείας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, π.χ. με τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σητών σε παράθυρα και πόρτες, διάθεση και χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, διάθεση και χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου ή και σώματος σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο (π.χ. σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ελονοσία, Δάγκειο πυρετό, νόσο Ζίκα και Τσικουνγκούνια κατά την περίοδο μετάδοσης και εφόσον κυκλοφορεί στην περιοχή ικανός διαβιβαστής).