*Του Αχιλλέα Παπαθεοδώρου, PhD, M.Med.Sc, Senior Κλινικού Εμβρυολόγου (πιστοποιημένου από την ESHRE), Διευθυντή Εργαστηρίων Embryolab

 

Το Εργαστήριο Εμβρυολογίας αποτελεί την καρδιά κάθε Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Δίνει τον παλμό σε όλα τα τμήματα. Κι όπως η καρδιά, αποτελεί πηγή έντονων αισθημάτων έτσι και το Εργαστήριο υπάρχει για να υπηρετεί την ανείπωτη χαρά της μητρότητας και  της πατρότητας στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες γονιμότητας.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως μια κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για να μπορέσει να επιτελέσει το σκοπό της, θα πρέπει να έχει ένα άριστο και αποτελεσματικό εργαστήριο. Η δομή του δεν είναι απλή και η λειτουργία του αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να είναι σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο. Ο τρόπος λειτουργίας του θα πρέπει να εξασφαλίζει, ασφαλείς διαδικασίες και υψηλά κλινικά αποτελέσματα.

Το Εργαστήριο του Embryolab ανασχεδιάστηκε και ανακαινίστηκε το 2019 ώστε να αποτελεί πρότυπο καινοτομίας, ασφάλειας και ποιότητας.

 

Εργαστήριο Εμβρυολογίας


Τεχνολογία καθαρού δωματίου

Όλες οι επιφάνειες δημιουργήθηκαν από ειδικά υλικά, αντιμικροβιακά και μη εμβρυοτοξικά. Η ποιότητα του αέρα που κυκλοφορεί στο εργαστήριο είναι υψηλής καθαρότητας καθώς έχει εγκατασταθεί ένα πολύπλοκο σύστημα φίλτρων και UV λαμπών που καθαρίζουν δυναμικά τον αέρα πριν τον εισάγουν στο χώρο του Εργαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί, πως στο Εργαστήριο Εμβρυολογίας επιτυγχάνεται θετική πίεση του αέρα και με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται δια παντός η είσοδος οποιασδήποτε πιθανής εξωτερικής μόλυνσης. Με την «τεχνολογία καθαρού δωματίου», δημιουργείται ένα ελεγχόμενα «σφραγισμένο» περιβάλλον όπου η παρουσία επικίνδυνων σωματιδίων και μολυσματικών παραγόντων εκμηδενίζεται.


Σταθερές συνθήκες Εργαστηρίου

Η υγρασία και η θερμοκρασία είναι δύο παράμετροι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου που όμως δύσκολα διατηρούνται σταθερές, ιδιαίτερα στα μεσογειακά κλίματα. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια τέτοια συνθήκη εγκαταστάθηκε πρόσφατα ένα «έξυπνο» σύστημα ελέγχου των μηχανημάτων κλιματισμού και παροχής του αέρα. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού είναι πως λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Αρχικά μαθαίνει πώς μπορεί να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες μέσα στο εργαστήριο, δηλαδή το σύστημα εκπαιδεύεται, και μετέπειτα μπορεί να ελέγχει από μόνο του όλα τα μηχανήματα και να τα παραμετροποιεί  ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες έτσι ώστε στο εργαστήριο να έχει σταθερά το ίδιο περιβάλλον.


Παρακολούθηση των εμβρύων

Ένα σύγχρονο εργαστήριο ξεχωρίζει από τον εξοπλισμό του. Νέας γενιάς κλίβανοι εγκαταστάθηκαν στο εργαστήριο του Embryolab για να διατηρούν σταθερό και καθαρό το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα έμβρυα, ευνοώντας την εξέλιξή τους. Αυτοί οι νέοι κλίβανοι σε συνδυασμό με τους κλιβάνους που έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των εμβρύων σε πραγματικό χρόνο μέσω βίντεο (Tίme Laρse Techηology) εξασφαλίζουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης υγειών εμβρύων στο Εργαστήριό μας και συμβάλουν σε επιτυχή θετικά αποτελέσματα.


Doubl
e witnessing

Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των διαδικασιών με εξειδικευμένο και λεπτομερή έλεγχο καταλληλότητας όλων των αναλώσιμων πριν ακόμη έρθουν σε επαφή με τα ωάρια και τα έμβρυα.

Εφαρμόζουμε εξειδικευμένη διαδικασία διπλής παρατήρησης (double  witness) για εξασφάλιση της μέγιστης ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας κατά την επεξεργασία όλων των δειγμάτων στο Εργαστήριο.

Παρακολουθούμε online όλο το 24ωρο τις παραμέτρους στους κλιβάνους καλλιέργειας των εμβρύων και επιπλέον στους χώρους και στο περιβάλλον του Εργαστηρίου για να επιτύχουμε σταθερότητα συνθηκών κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλες τις εποχές του χρόνου.


Τεχνητή νοημοσύνη για την επιλογή των εμβρύων που θα οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη

Το Εργαστήριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που ξεχωρίζει από τα άλλα είναι αυτό που συμβαδίζει με την καινοτομία. Το Embryolab συνεργάζεται με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για να συνδυάσει επιστήμη και τεχνολογία και να πετύχει τη θετική εξέλιξη στις προσπάθειες των υπογόνιμων ζευγαριών. Κύριος στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η αξιοποίηση των μορφοκινητικών δεδομένων από τον κλίβανο με τεχνολογία Time Laρse του Embryolab, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέπει την επιλογή των εμβρύων με την υψηλότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου τεχνολογικά καινοτόμου αυτοματισμού θα βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητά μας να αναγνωρίζουμε και να επιλέγουμε για εμβρυομεταφορά μόνο τα έμβρυα που έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη.


Ομάδα επιστημόνων

Το Εργαστήριο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους. Στο Embryolab, η Ομάδα των Εργαστηριακών Επιστημόνων αποτελείται από 12 επιστήμονες οι οποίοι δεν παύουν ποτέ να ενημερώνονται για τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και να αναζητούν τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γονιμότητας του κάθε ζευγαριού.


Το Εργαστήριό μας, το παιδί μας

Το Εμβρυολογικό Εργαστήριο παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Πρέπει να το φροντίζεις, να του δώσεις τα απαραίτητα εφόδια για να αναπτυχθεί, να το αφήσεις να εξελιχθεί σε μια μονάδα αλτρουιστικής προσφοράς προς τους άλλους. Για μας στο Embryolab το Εργαστήριο είναι παιδί κι έτσι το ζούμε. Παιδί, όπως αυτά που επιθυμούμε να αποκτήσουν τα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται το όνειρο τους. Το δικό μας είναι να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

 

Παπαθεοδώρου Embryolab

Ο Αχιλλέας Παπαθεοδώρου, Διευθυντής Εμβρυολογικού και Ανδρολογικού Εργαστηρίου της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab είναι Senior Κλινικός Εμβρυολόγος, με εμπειρία σε περισσότερους οπό 20.000 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΑRT) πολλοί οπό τους οποίους αφορούν σε περιστατικά σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας και Βιοψίας εμβρύων για προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGT).

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην τεχνική υαλοποίησης, τα ανθρώπινα ωάρια, τα έμβρυα και την κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πεδίο της Κλινικής Εμβρυολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, στην Τεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του πανεπιστημίου του Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE), της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) και της Ελληνικής Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠΕΚΕ), στην οποία είναι ο Αντιπρόεδρος. Κατάγεται  από τη Λάρισα.

Είναι παθιασμένος με την καινοτομία που μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και να βοηθήσει τα ζευγάρια να φτάσουν με επιτυχία το στόχο τους, να δημιουργήσουν την οικογένειά τους. https://embryolab.eu/proswpiko/achilleas-papatheodorou/

 

INFO!

Embryolab

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175

Τ. 2310 474 747

e-mail: info@embryolab.eu

www.embryolab.eu

 

Μοιραστείτε το άρθρο.