Νέα αύξηση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων αναμένει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) το καλοκαίρι γεγονός που έχει κινητοποιήσει τους ειδικούς.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί είναι πιθανή είναι μια αναζωπύρωση, καθώς το καλοκαίρι συνδέεται με ταξίδια, φεστιβάλ και διακοπές.

Σύμφωνα με το ECDC, από τις 16 Μαΐου 2022 και έως τις 4 Απριλίου 2023, 21.170 κρούσματα mpox (ευλογιάς των πιθήκων), συμπεριλαμβανομένων έξι θανάτων, έχουν αναφερθεί από 29 χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άνδρες (98,1%) μεταξύ 18-40 ετών (64,6%), και κυρίως σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων mpox που αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε έχει παρατηρηθεί μια σταθερή πτωτική τάση από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

“Ο αριθμός των κρουσμάτων mpox έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωση τον Ιούλιο του περασμένου έτους”, ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon. “Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος αύξησης την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω των εορτασμών και των αυξημένων ταξιδιών στις διακοπές. Η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση, η ανίχνευση επαφών παραμένουν βασικές για τον αποτελεσματικό έλεγχο αυτής της επιδημίας και θα πρέπει να υποστηρίζονται από κατάλληλες στρατηγικές εμβολιασμού και αλλαγής συμπεριφοράς”.

Σε επαγρύπνηση

Τα εμβόλια Mpox μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμβολιασμός μετά την έκθεση ή ως πρωτογενής προληπτικός εμβολιασμός (προ της έκθεσης) για άτομα με υψηλό κίνδυνο. Τα προγράμματα εμβολιασμού πρέπει να υποστηρίζονται από ενδελεχή παρακολούθηση και εντοπισμό επαφών και να συνοδεύονται από ισχυρή εκστρατεία ενημέρωσης και ισχυρή φαρμακοεπαγρύπνηση.

Τα κράτη μέλη έχουν λάβει εθνικές αποφάσεις σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές και ομάδες-στόχους που ταιριάζουν στο τοπικό επιδημιολογικό πλαίσιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι έως τις 3 Μαρτίου 2023, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 300.000 δόσεις εμβολίου σε 25 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ.

Το τέστινγκ θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμο για τη βελτίωση της ταχείας πρόσβασης, ιδιαίτερα σε κλινικά περιβάλλοντα που εξυπηρετούν άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, καθώς εκεί είναι όπου οι πληθυσμοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο είναι πιθανό να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα.