Συναγερμός έχει σημάνει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), καθώς «προγεμισμένες συσκευές τύπου στυλό με ψευδή σήμανση ως Ozempic (σεμαγλουτίδη, 1mg, ενέσιμο διάλυμα), φάρμακο που ενδείκνυται για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, εντοπίστηκαν σε ορισμένους πωλητές χονδρικής της ΕΕ  του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σύμφωνα με τον EMA δεν υπάρχουν «διαφορές στην εμφάνιση ανάμεσα στο πλαστό στυλό και το αυθεντικό στυλό» ενώ το ζήτημα αυτό αποτελεί τώρα αντικείμενο έρευνας των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ για τα φάρμακα και της αστυνομίας.

Προς το παρόν «τίποτα δεν δείχνει ότι πλαστά στυλό παραδόθηκαν σε ασθενείς από φαρμακεία.

Μάλιστα «ως προληπτικό μέτρο, καλούμε όλους τους παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», αναφέρει η Εθνική υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) σε ενημερωτικό της σημείωμα που προορίζεται για τους φαρμακοποιούς που προμηθεύουν πολίτες και νοσοκομεία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς

Υπάρχουν διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ του παραποιημένου στυλό και του αρχικού στυλό. Μια εικόνα της παραποιημένης συσκευής τύπου πένας έχει δημοσιευτεί από τον γερμανικό οργανισμό φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι παραποιημένα στυλό έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα φαρμακεία και δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβη σε ασθενείς σε σχέση με το ψευδεπίγραφο φάρμακο.

Το θέμα διερευνάται επί του παρόντος από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της ΕΕ και την αστυνομία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, βοηθά τις εθνικές αρχές στις έρευνές τους. Οι χονδρέμποροι και τα φαρμακεία στις χώρες που έχουν εντοπιστεί  παραποιημένα σκευάσματα έχουν προειδοποιηθεί για τις ύποπτες προσφορές του Ozempic σε χονδρεμπόρους. Επιπλέον, έχουν ειδοποιηθεί οι παράλληλοι διανομείς σε όλη την ΕΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα παράσχει ενημερώσεις ανάλογα με την περίπτωση.