1. Είναι ασφαλές να μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να απαγορεύουν σε μια γυναίκα να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε το ενδεχόμενο πιθανών κινδύνων, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς τα δεδομένα που έχουμε είναι περιορισμένα. Η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με COVID19 είναι παρόμοια με αυτήν που έχει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, που δεν είναι έγκυος.

Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται ότι οι έγκυες γυναίκες που νοσούν με λοίμωξη COVID19 έχουν βαρύτερα συμπτώματα ή ότι πάσχουν από πιο σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, σε περίπτωση σοβαρής λοίμωξης με COVID19 ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές στην εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης, γι’αυτό και συστήνεται σε όλες τις εγκύους να περιορίσουν την έκθεση τους στον κορωνοϊό, υιοθετώντας μέτρα ατομικής προστασίας και ακολουθώντας τις οδηγίες του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

 1. Πώς επηρεάζει ο κορωνοιός SARSCov2 τη γονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα;

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από μελέτες σχετικά με τον ιό SARS-Cov2 και την παρουσία του σε κύτταρα και ιστούς του σώματος δεν δείχνουν αρνητικές επιπτώσεις στο γυναικείο ή το ανδρικό γεννητικό σύστημα, ενώ ο ιός δε φαίνεται να μεταδίδεται μέσω ωαρίων, σπερματοζωαρίων ή εμβρύων.

 

 1. Μπορώ να αναβάλλω την έναρξη θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αυτό θα επηρεάσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης;

Τα δεδομένα που υπάρχουν στη διάθεση μας σχετικά με την επίπτωση του ιού τόσο στη γονιμότητα όσο και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης είναι καθησυχαστικά, ωστόσο είναι περιορισμένα, λόγω της μικρής διάρκειας που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της πανδημίας. Για κάποια ζευγάρια η αναβολή έναρξης θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα διαθέτουμε περισσότερα δεδομένα, είναι μια επιλογή, αν και δύσκολη, λόγω της ψυχολογίας που δημιουργεί η υπογονιμότητα και η πίεση του χρόνου που περνά. Ωστόσο, η αναβολή για 1-2 μήνες δε φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα εγκυμοσύνης στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ακόμη και σε πιο προχωρημένη ηλικία ή σε περιπτώσεις όπου τα αποθέματα των ωοθηκών είναι χαμηλά.

 

 1. Μπορούμε να επιλέξουμε να κρυοσυντηρήσουμε το γεννητικό μας υλικό (ωάρια, έμβρυα) και να αναβάλουμε την εμβρυομεταφορά σε μεταγενέστερο στάδιο; Πόσο ασφαλής είναι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων και των εμβρύων;

H νόσηση με COVID19 ενδέχεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να απαιτήσει τη χορήγηση φαρμάκων που δεν ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Η επιλογή της κρυοσυντήρησης επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να αναβάλλει την εμβρυομεταφορά στο παρόν στάδιο και να τη μεταθέσει σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης δεν μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης και η ασφάλεια της έχει τεκμηριωθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια.

 

 1. Πρόκειται να υποβληθώ σε χημειοθεραπεία, λόγω πρόσφατης διάγνωσης κακοήθους νόσου. Μπορώ να προχωρήσω με ασφάλεια σε κρυοσυντήρηση του γεννητικού μου υλικού το διάστημα αυτό της πανδημίας COVID19;

Η διατήρηση γονιμότητας με κρυοσυντήρηση του γεννητικού υλικού θεωρείται επείγουσα διαδικασία, καθώς πρόκειται να ακολουθήσει χημειοθεραπευτική αγωγή που δεν μπορεί να αναβληθεί και η οποία συχνά έχει γοναδοτοξική επίδραση. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, σπέρματος, ή εμβρύων είναι μια ασφαλής διαδικασία που επιτρέπει την διατήρηση γεννητικού υλικού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 1. Αν νοσήσω με λοίμωξη COVID19, πότε μπορώ να μείνω έγκυος;

Καθώς μια λοίμωξη COVID19 μπορεί να διαρκέσει κάποιες φορές αρκετό διάστημα, είναι σημαντικό για μια γυναίκα, που έχει διαγνωστεί με COVID19, να περιμένει την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη σε γυναίκα που δεν έχει αναρρώσει πλήρως από λοίμωξη COVID19 μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές εγκυμοσύνης, παρόμοια όπως και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 1. Πώς επηρεάζει η λοίμωξη COVID19 το έμβρυο μου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν και τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι περιορισμένα, δε φαίνεται ότι η νόσηση με COVID19 αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στην εγκυμοσύνη, ενώ έχουν περιγραφεί περιπτώσεις πρόωρων τοκετών, που μπορεί ωστόσο να προκύπτουν σε έγκυες γυναίκες με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη. Μέχρι στιγμής επίσης δεν θεωρείται πιθανό να μεταφέρεται ο ιός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα.

 

 1. Πώς επηρεάζονται οι θεραπείες γονιμότητας στο Embryolab Fertility Clinic, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις;

Το Embryolab, ακολουθώντας πιστά τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), του ΕΟΔΥ και της ΕΑΙΥΑ σχετικά με τις θεραπείες γονιμότητας και την πρόληψη-προφύλαξη από τον COVID19, ξεκινά σταδιακά τη λειτουργία του. Τα ζευγάρια των οποίων οι θεραπείες γονιμότητας είναι αναγκαίο να προχωρήσουν θα πρέπει:

 • να συμπληρώνουν συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο για συμπτώματα COVID19
 • να ελέγχονται υποχρεωτικά με τεστ COVID19
 • να αποδέχονται μέτρα προστασίας και πρόληψης COVID19
 • να υπογράφουν σχετική συναίνεση για εμβρυομεταφορά.

Παράλληλα, η καινοτομία του Embryolab στον τομέα της διαδικτυακής επικοινωνίας και υπηρεσιών αναπτύσσει νέες εφαρμογές EmbryolabConnect, OnlineIVF, MyEmbryolab App, που διασφαλίζουν την απομακρυσμένη αλλά ζωντανή οπτικοακουστική εξυπηρέτηση και επικοινωνία σας με όλους τους Ειδικούς της Ομάδας μας. Η Μονάδα μας προετοιμάζεται, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης, προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε την υγεία των ζευγαριών μας και των συνεργατών μας, αλλά και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Σας καλωσορίζουμε στους νέους μας χώρους, όπως έχουν διαμορφωθεί για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις.

 

ΝΕΟ ωράριο λειτουργίας ανανεωμένο και διευρυμένο, για να μπορεί να φιλοξενεί ραντεβού διάρκειας μίας ώρας:

ΔΕ-ΠΑ 08.00-20.00,

ΣΑ-ΚΥ:08.00-15.00

Στο Embryolab συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να πραγματοποιούμε με το ίδιο πάθος για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και τη Γονιμότητα.

 

 

Νίκος Χριστοφορίδης MD, FRCOG, DFFP Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy

*Νίκος Χριστοφορίδης, MD, FRCOG, DFFP, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Επιστημονικός και Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Μέλος ΔΣ Embryolab Academy

 

INFO!

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη,

Τ. 2310 474 747,

www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.e

Μοιραστείτε το άρθρο.