Συμβουλές για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, γνωστής ως σιωπηλή νόσος δίνει ο ΕΟΔΥ καθώς αποτελεί την κύρια αιτία καρδιαγγειακά νοσήματα.
Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.
Η υπέρταση συνδέεται με παθήσεις όπως είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τη στεφανιαία νόσο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Ακόμη, αποτελεί επίσης ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τη χρόνια νεφρική νόσο, τις αρρυθμίες, την υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και την άνοια. Για αυτό τον λόγο έχει τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς Υγείας ως παγκόσμιος στόχος για τα μη Μεταδοτικά Νοσήματα και τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας εξαιτίας τους, κατά 33% έως το 2030,η μείωση της συχνότητας της υπέρτασης.
Στην υπέρταση μπορεί να οδηγήσουν η ανθυγιεινή διατροφή (υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών), η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ καθώς και η παχυσαρκία. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία άνω των 65 ετών και η ταυτόχρονη νόσηση με διαβήτη και παθήσεις των νεφρών.
Μέτρηση
Πολύ συχνά η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ασυμπτωματική και μη αντιληπτή. Οι ασθενείς καταλαβαίνουν ότι η πίεσή τους έλαβε την ανιούσα κατά την επίσκεψή τους στον ιατρό για κάποιο άλλο λόγο. Μάλιστα, αυτός ο τρόπος μέτρησης θεωρείται ο πιο ενδεδειγμένος. Σε περίπτωση μετρήσεων εκτός ιατρείου χρειάζονται πιστοποιημένα πιεσόμετρα για την παρακολούθηση του ασθενούς που βρίσκονται σε αγωγή ή όχι.
Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης συχνά απαιτείται συνδυασμός φαρμάκων, ιδίως, στην κατηγορία ασθενών με συννοσηρότητες, όπως είναι σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, και στεφανιαία νόσος. Τονίζεται ότι η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.
Μέτρα Πρόληψης
Παράγοντες που μπορεί να προλάβουν, να καθυστερήσουν την εμφάνιση της υπέρτασης και να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι:
- η υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα
- η μειωμένη πρόσληψη του άλατος
- ο περιορισμός κατανάλωσης του αλκοόλ
- η τακτική σωματική δραστηριότητα
- η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους
- η διακοπή καπνίσματος
- η ρύθμιση άλλον χρόνιων νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια
- η μείωση του άγχους και ο έλεγχος της ψυχικής υγείας
- η συχνή μέτρηση της πίεσης
- η παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό
- η φαρμακευτική αγωγή και η συνέπεια στη μακροχρόνια λήψη της
Ο ΕΟΔΥ ενθαρρύνει το κοινό να προβαίνει σε έλεγχο μέτρησης της πίεσης σε συνθήκες ηρεμίας, με τη χρήση πιστοποιημένου πιεσόμετρου και την επίσκεψη στον ιατρό για τη λήψη εξατομικευμένων οδηγιών πρόληψης ή ελέγχου της υπέρτασης.
ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ