Την αποκλειστική συνταγογράφηση της αδρεναλίνης σε παιδιά με σοβαρά αλλεργικά προβλήματα ζητούν οι παιδίατροι.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, τα προεδρεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ζητούν τη συνδρομή του ως προς τη διευθέτηση του θέματος, που έχει ανακύψει με τη δυνατότητα συνταγογράφησης αυτοενιέμενης αδρεναλίνης από τους παιδιάτρους.

Όπως αναφέρουν, η ενδομυϊκή χορήγηση αδρεναλίνης, στη μορφή αυτοενιέμενου σκευάσματος, αποτελεί την αγωγή εκλογής στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, μίας σοβαρής μορφής αλλεργικής αντίδρασης, που μπορεί να εκλυθεί από ποικίλα αίτια και είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Το συνηθέστερο αίτιο για τη θανατηφόρα κατάληξη του ασθενούς με αναφυλαξία αποτελεί η καθυστερημένη χορήγηση αδρεναλίνης (έχει συμβεί δυστυχώς κάποιες φορές στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν στην χώρα μας).

Για τον λόγο αυτό, τα παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας, πέρα από την εκπαίδευση για την πρόληψη ενδεχόμενου νέου επεισοδίου, με αποφυγή έκθεσης στον υπεύθυνο παράγοντα, πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους σκεύασμα αυτοενιέμενης αδρεναλίνης.

Τι προβλέπει η νομοθεσία που χρήζει αναθεώρησης

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, για το εν λόγω σκεύασμα χρειάζεται περιοδικά να ανανεωθεί η συνταγογράφηση του, είτε γιατί χρησιμοποιήθηκε είτε γιατί παρήλθε η ημερομηνία λήξης.

Με την ισχύουσα οδηγία από τον ΕΟΠΥΥ (Αρ. Πρωτ: ΔΒ4Α/Γ99/40707 από 27/12/2018), δυνατότητα συνταγογράφησης των αντίστοιχων σκευασμάτων, δυνητικά σωτήριων για τη ζωή παιδιών, που βρίσκονται σε κίνδυνο για την εκδήλωση αναφυλαξίας, έχουν (για τους ασθενείς < 18 ετών) οι κάτωθι ιατροί:

Παιδίατροι, εφόσον πρόκειται για την 1η συνταγογράφηση του σκευάσματος. Ωστόσο, για την έκδοση νέας συνταγής μετά τη λήξη αυτού υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και εμπόδια στην πρόσβαση των γονιών στο εν λόγω φάρμακο.

Nέα συνταγή μπορεί να εκδοθεί μόνο από Παιδίατρο Διευθυντή Κλινικής ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακής Κλινικής ή Αλλεργιολόγου με εμπειρία στη διαχείριση παιδιατρικών νοσημάτων.

Οι παιδίατροι τονίζουν πως οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τους ιατρούς ειδικοτήτων Παθολογίας για τους ασθενείς άνω των 16 ετών. Οι ιατροί αυτοί μπορούν να συνταγογραφούν αυτοενιέμενη αδρεναλίνη χωρίς περιορισμούς σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

“Οι περιορισμοί αυτοί, αδικαιολόγητα, ξεχωρίζουν τους παιδίατρους από τους ιατρούς ειδικοτήτων Παθολογίας, βάζοντας περιορισμούς στους παιδιάτρους, που δεν μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν, καθώς οι παιδίατροι αποτελούν την κατεξοχήν ιατρική ειδικότητα που έχουν τη ευθύνη αλλά και την γνώση για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των παιδιών” καταλήγουν.