Ηχηρό καμπανάκι «χτυπά» το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για πιθανή νέα αύξηση περιστατικών στρεπτόκοκκου στα παιδιά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ECDC προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κυκλοφορίας του στρεπτόκοκκου στην Ευρώπη. Όμως η έρευνα συνεχίζεται και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο ή νέο στέλεχος, ούτε με αύξηση της αντοχής του στρεπτόκοκκου στα αντιβιοτικά.

Στην έκθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πώς “όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να επαγρυπνούν για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη, ειδικότερα, την άνοδο της κυκλοφορίας του αναπνευστικού ιού.

 

Σε ποιες χώρες καταγράφεται αύξηση

Το ECDC αναφέρει πως καταγράφεται αύξηση σε χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου), ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο, στον αριθμό των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) σε παιδιά λιγότερο από δέκα ετών.

Κατά την ίδια περίοδο, έχουν επίσης αναφερθεί αρκετοί θάνατοι που σχετίζονται με το iGAS σε παιδιά κάτω των 10 ετών, μεταξύ άλλων από την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

 

ΠΗΓΗ: ECDC