Νέα έρευνα συνδέει τη γυμναστική με βάρη με τη μείωση λίπους γύρω από την καρδιά.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να έχουν αυξημένο λίπος στην περιοχή της καρδιάς. Αυτό φυσικά αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον ερευνητή Regitse Hojgaard Christensen έδειξε ότι το λίπος στην καρδιά μειώνεται αισθητά μετά από ασκήσεις με βάρη.

Το δείγμα της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 32 ενήλικες παχύσαρκοι, οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή. Δεν εμφάνιζαν κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου 2. Χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες και ακολούθησαν διαφορετικό τρίμηνο πρόγραμμα εκγύμνασης. Η πρώτη ομάδα έκανε αερόβια γυμναστική, η δεύτερη ομάδα ασκήσεις γυμναστηρίου και η τρίτη ομάδα παρέμεινε χωρίς γυμναστική.

Η διαδικασία της έρευνας

Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς πριν την έναρξη και μετά το τέλος της έρευνας. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν μείωση κατά 31% του λιπώδους ιστού γύρω από την καρδιά (περικαρδιακός λιπώδης ιστός) για τους ασθενείς που έκαναν βάρη στο γυμναστήριο. Ωστόσο, αυτοί έκαναν αερόβια άσκηση δεν είχαν καμία μείωση στο λίπος της καρδιάς. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι και τα δύο είδη άσκησης μειώνουν ένα άλλο είδος λίπους, τον επικαρδιακό λιπώδη ιστό.

Βάρη Vs Αερόβια γυμναστική

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν τα συνολικά οφέλη για τα δύο είδη άσκησης. Η αεροβική φάνηκε να μειώνει περισσότερο τον επικαρδιακό ιστό (32% έναντι του 24% για τη γυμναστική με βάρη). Από την άλλη, οι ασκήσεις με βάση αυξάνουν τον μυϊκό ιστό και τη συνολική σωματική δύναμη, καθώς και τον μεταβολισμό. Οι αερόβιες ασκήσεις ενισχύουν την αντοχή. Οι καύσεις είναι περισσότερες μετά τη γυμναστική με βάρη, γεγονός που πιθανόν εξηγεί γιατί ο περικαρδιακός λιπώδης ιστός μειώνεται μετά από αυτή.

Οι επικεφαλής της έρευνας κατέληξαν ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα εάν τα δύο είδη ασκήσεων συνδυαστούν.

 

Πηγή: iatronet.gr