Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι από το 1 δισεκατομμύριο παχύσαρκους ανθρώπους που υπήρχαν στον πλανήτη το 2022, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στο 1,9 δισ. μέχρι το 2035.

Ειδικά στην παιδική παχυσαρκία οι προβλέψεις έχουν ακόμη πιο μελανά χρώματα, καθώς από το 2020 έως το 2035 αναμένεται διπλασιασμός της.

Στην Ελλάδα, δε, τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 αναφέρουν ότι το 12,2% των ανθρώπων άνω των 16 ετών είναι παχύσαρκο. Ειδικότερα, 1 στους 2 άνδρες (50,3%) είναι υπέρβαρος, ενώ η αναλογία υπέρβαρων γυναικών είναι περισσότερες από 3 στις 10 (35,6%). Μάλιστα, μέχρι το 2035 εκτιμάται ότι το 39% των ενηλίκων της χώρας θα είναι παχύσαρκο.

Η απάντηση της ιατρικής

Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική απάντηση της ιατρικής επιστήμης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι η βαριατρική και μεταβολική χειρουργική. Πρόκειται για την εξέλιξη του κλάδου της χειρουργικής που δίνει λύση στη νοσογόνο παχυσαρκία μειώνοντας το βάρος του ασθενούς. Με τη βαριατρική επέμβαση ο ασθενής αποκτά και πάλι το δικαίωμα σε μια όμορφη ζωή γεμάτη ευεξία και ενεργή κοινωνικότητα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι με τη βαριατρική ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από προβλήματα υγείας που προκαλεί η παχυσαρκία και να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής εξασφαλίζοντας έτσι μακροζωία.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η βαριατρική και μεταβολική χειρουργική αφορά ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία που έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους και για πολλά χρόνια να χάσουν το περιττό τους βάρος, όπως είναι η γυμναστική, η δίαιτα, τα φάρμακα, οι ψυχολογικές συνεδρίες, δίχως όμως να έχουν απτά και μόνιμα αποτελέσματα.

Προτού όμως ο ασθενής με νοσογόνο παχυσαρκία φτάσει στον εξειδικευμένο χειρουργό οφείλει να έχει κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση που οδηγεί στη νέα ζωή του: Να αποφασίσει δηλαδή μέσα του ότι έχει φτάσει η στιγμή να αλλάξει την ποιότητα σε κάθε πτυχή της ζωής του. Μόλις γίνει αυτό το κρίσιμο βήμα, ο ασθενής χρειάζεται να επιλέξει μια έμπειρη βαριατρική ομάδα που θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ώστε να υποβληθεί σε οργανωμένο προεγχειρητικό έλεγχο για να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επέμβαση. Άλλωστε πρόκειται για μια επένδυση ζωής που στοχεύει στην αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας του κάθε ανθρώπου που πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία.

Οι εξελίξεις στη βαριατρική

Σήμερα η βαριατρική και μεταβολική χειρουργική συνεχίζει να εξελίσσεται μέσα από την επιστημονική έρευνα, όπως συμβαίνει και με τις φαρμακευτικές αγωγές που διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο στις καινοτόμες μεθόδους. Η δική μας βαριατρική μας ομάδα διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία ώστε να επιλέξει την κατάλληλη βαριατρική επέμβαση ανάλογα με την ανατομία και τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ασθενούς και τηρώντας πάντοτε τα διεθνή πρωτόκολλα. Σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι κάθε άνθρωπος έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω του οριστικά τη νοσογόνο παχυσαρκία και να βάλει στη ζωή του ξανά αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ευεξία, αρκεί όμως να επιλέξει την κατάλληλα εξειδικευμένη βαριατρική χειρουργική ομάδα.

Ο Θάνος Κακουλίδης σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Στις ΗΠΑ έλαβε τη χειρουργική ειδικότητα και εξειδικεύθηκε στη βαριατρική χειρουργική, στα πανεπιστήμια Vanderbilt και Colorado. Έχει διενεργήσει επιτυχώς περισσότερες από 3.000 βαριατρικές επεμβάσεις, ενώ ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε την επέμβαση γαστρικό μανίκι στη Σκανδιναβία, ανοίγοντας νέους δρόμους για πολλούς ασθενείς προς μια ζωή γεμάτη αισιοδοξία και υγεία.

Η επιδημία της παχυσαρκίας & η απάντηση της βαριατρικής

INFO!

Θάνος Κακουλίδης,

Λαπαροσκοπικός και Βαριατρικός Χειρουργός

*Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health More, τεύχος 9