Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος “Προμηθέας” ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ηπατίτιδα C. To κεντρικό μήνυμα αυτής είναι: “Η Ηπατίτιδα C δεν κοιμάται – Υπάρχει νέα θεραπεία”.

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει πλέον η πάθηση της ηπατίτιδας C. Όλοι και περισσότεροι νέοι νοσούν από αυτήν. Οι επιπτώσεις της είναι τεράστιες, καθώς μπορεί με τον καιρό να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο συκώτι (ίνωση), ακόμα και κύρωση του ήπατος ή θάνατο.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από ηπατίτιδα δεν εμφανίζουν κάποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην καταλαβαίνουν καν ότι έχουν την ασθένεια και όταν ξεκινούν να το ψάχνουν να έχει προχωρήσει πολύ. Ωστόσο, έχουν ανακαλυφθεί νέες θεραπείες χωρίς παρενέργειες οι οποίες κερδίζουν έδαφος.

Μία μεγάλη κατηγορία ασθενών είναι αυτοί που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Η χρήση αυτή ευνοεί την μετάδοση του ιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι 7 στους 10 ασθενείς στη χώρα μας έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας C λόγω ενδοφλέβιας χρήσης.

Οι παθόντες αδιαφορούν για την περίθαλψή τους

Αυτό που παρατηρείται συνήθως είναι ότι οι παθόντες δεν αναζητούν γιατρό για τη θεραπεία τους από την ηπατίτιδα C. Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω του ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τη σοβαρότητα της πάθησης, αλλά και για τα νέα δεδομένα θεραπείας. Οι παλαιότερες θεραπείες ήταν χρονοβόρες, με πολλές παρενέργειες και συνήθως αναποτελεσματικές.

Αν και η επιστήμη έχει προχωρήσει, οι ασθενείς εξακολουθούν να αδιαφορούν. Αυτό σημαίνει ότι η υπόσχεση πως έως το 2030 στη χώρα μας δε θα υπήρχε ηπατίτιδα C, φαίνεται να απομακρύνεται.

Κατάλληλη θεραπεία

Οι επαγγελματίες υγείας και όλο το υποστηρικτικό δίκτυο των χρηστών ενδοφλέβιων φαρμάκων στοχεύουν στην έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών. Η νέα εκστρατεία φιλοδοξεί να ενημερώσει τους χρήστες πάσχοντες ότι υπάρχει κατάλληλη θεραπεία και ότι μπορούν να την αναζητήσουν άμεσα. Επιπλέον, η καμπάνια ενημερώνει για την αποφυγή επαναμόλυνσης, μετά από επιτυχημένη θεραπεία.

Η εκστρατεία ενημέρωσης

Ο “Προμηθέας” με ένα πλούσιο οπτικό και έντυπο υλικό προσπαθεί στο μέγιστο να προλάβει την εξάπλωση της νόσου αλλά και να προωθήσει τις νέες θεραπείες. Στην σελίδα http://helpa-prometheus.gr/denkoimatai/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα πάντα γύρω από την πρόσβαση στη θεραπεία τους αλλά και τους τρόπους μετάδοσης της νόσου.

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”, Γιώργος Καλαμίτσης, δήλωσε: “Οι χρήστες αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια κατά την πρόσβαση στη θεραπεία για την ηπατίτιδα C. Τα δομικά εμπόδια του συστήματος υγείας, μαζί με τις στιγματιστικές συμπεριφορές από τους επαγγελματίες υγείας, δημιουργούν αφιλόξενο περιβάλλον.

Αυτό σε συνδυασμό με πολλαπλές συννοσηρότητες, αποτελούν εμπόδια σοβαρά που πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής μας. Εφόσον οραματιζόμαστε την εξάλειψη της νόσου”.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ύπατος “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”

Ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2012. Στόχος του είναι να παρέχει στήριξη και κατεύθυνση στους ασθενείς με ηπατίτιδα B και C, αλλά και με άλλες ασθένειες του ήπατος. Επιπλέον, στοχεύει σε συνεχή ενημέρωση και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα σχετικά με τις ηπατίτιδες.

Πηγή: healthpharma