*Του Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Λάζαρου Ταγκαλίδη
Είναι γνωστή ως ο «αγκώνας του τενίστα» ή «tennis elbow», καθώς εμφανίζεται συχνότερα σε αθλητές και δη σε παίκτες του τένις. Ο λόγος για την έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, μια επώδυνη κατάσταση των τενόντων που εκτείνονται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, η οποία είναι συνέπεια της υπέρχρησης τους πέραν του ορίου της αντοχής τους.
Η έξω επικονδυλίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για τον πόνο στον αγκώνα σε ασθενείς μεταξύ 35 και 50 ετών και εμφανίζεται συχνότερα στην αθλητική κοινότητα, αλλά και σε επαγγελματίες που ασχολούνται με επαναλαμβανόμενες εργασίες οι οποίες απαιτούν τη χρήση των τενόντων μεταξύ αγκώνα και καρπού, όπως οι υδραυλικοί, οι ελαιοχρωματιστές και οι ζωγράφοι.
Αιτιολογία και συμπτώματα
Η πάθηση αυτή προκαλείται από την υπέρχρηση του τένοντα του βραχέος κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό και επιδεινώνεται από την επαναλαμβανόμενη έκταση του καρπού και τον πρηνισμό του αντιβραχίου. Ειδικότερα, πολλαπλοί μικροτραυματισμοί οδηγούν σε φθορά την έκφυση του τένοντα με συνέπεια τη φλεγμονή.
Επίσης, λιγότερο συχνά όμως, ένα άμεσο πλήγμα στον αγκώνα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και εκφύλιση του τένοντα, κάνοντάς τον πιο ευαίσθητο σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Το πρωταρχικό σύμπτωμα που οδηγεί τους ασθενείς στον ιατρό είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, στην ανατομική περιοχή που ονομάζεται έξω επικόνδυλος. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο αντιβράχιο έως τον καρπό και μπορεί να γίνει εντονότερος εξαιτίας οποιασδήποτε δραστηριότητας ασκεί πίεση ή έκταση στον τένοντα, όπως πιάσιμο ή ανύψωση. Επίσης, μπορεί να είναι πιο έντονος τις νυχτερινές ώρες. Στην έξω επικονδυλίτιδα ο ασθενής μπορεί να νιώθει πόνο ακόμη και στην προσπάθειά του να κρατήσει ένα ποτήρι ή να πιάσει ένα πόμολο ή ακόμη να ξεκλειδώσει μια πόρτα.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας είναι κυρίως κλινική, με τον πόνο να αναπαράγεται κατά την πίεση στην έκφυση του τένοντα του βραχέος κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό λίγα mm περιφερικότερα του έξω επικονδύλου ή με έκταση του καρπού και των δακτύλων υπό αντίσταση. Αν υπάρχει υποψία ότι κάτι άλλο μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα, ενδεχομένως να χρειαστούν ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως MRI ή ΗΜΓ για αποκλεισμό συμπίεσης νεύρων.
Η θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική ή σπανιότερα χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία προβλέπει:
- Περιορισμό της δραστηριότητας, ώστε να επιτευχθεί ύφεση των συμπτωμάτων.
- Αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παγοθεραπεία.
- Ειδικούς νάρθηκες αγκώνα που εφαρμόζονται στο αντιβράχιο περιφερικότερα του έξω επικονδύλου.
- Φυσικοθεραπεία: ασκήσεις ενδυνάμωσης, υπέρηχους, διαθερμίες, μαλάξεις, ώστε να ανακουφιστεί ο πόνος.
- Ενέσεις στεροειδών: Ένα στεροειδές είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο με συχνά άμεση αποτελεσματικότητα.
- Αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι παραπάνω μέθοδοι, μπορεί να εφαρμοστεί κατά περίπτωση ενέσιμη θεραπεία με R.P (Πλάσμα Πλούσιο σε αιμοπετάλια) στην περιοχή της βλάβης. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δεν εμφανίζει επιπλοκές.
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί επιλογή, όταν ο πόνος είναι επίμονος, δεν ανταποκρίνεται σε άλλες συντηρητικές θεραπείες και τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από έξι έως 12 μήνες. Η πιο συνηθισμένη χειρουργική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έξω επικονδυλίτιδας είναι η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία με πολύ μικρές τομές αφαιρείται ο ουλώδης εκφυλισμένος ιστός και επανακαθηλώνεται ο υγιής τένοντας στον επικόνδυλο. Η χειρουργική επέμβαση ακολουθείται από κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
INFO!
Λάζαρος Ν. Ταγκαλίδης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α.Π.Θ.