Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνουν ενοχλητικές ή και επώδυνες σε έναν άνθρωπο που πάσχει από βαριά οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος.

Στην περίπτωση που κάθε διαθέσιμη συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη βέλτιστη θεραπεία τόσο για την ανακούφιση του πόνου, την επαναφορά της κινητικότητας όσο και την προσφορά καλής ποιότητας ζωής. Σήμερα, η αντικατάσταση γόνατος ή ισχίου γίνεται με χειρουργική ακρίβεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τι σημαίνει Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Χειρουργική με Ρομποτικό Βραχίονα Mako;

Ο ρομποτικός βραχίονος Mako αποτελεί τεχνολογία η οποία δημιουργήθηκε για χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος και ισχίου και δίνει τη δυνατότητα στον ορθοπαιδικό να προγραμματίσει εξαρχής κάθε φάση της χειρουργικής επέμβασης μέσω ειδικού λογισμικού της Mako και εν συνεχεία να χειρουργήσει δίνοντας εντολές στο ρομποτικό χέρι. Με αυτόν τον τρόπο ο ιατρός προετοιμάζει την πάσχουσα άρθρωση και εμφυτεύει τη νέα άρθρωση με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο πόνος και να καταστεί λειτουργική η άρθρωση.

τεχνολογίας

Πώς προετοιμάζεται και υλοποιείται η επέμβαση

Αρχικά ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία την οποία ο ορθοπαιδικός αξιοποιεί προκειμένου με το λογισμικό της Mako SmartRobotics να δημιουργήσει στην οθόνη του υπολογιστή το τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο της άρθρωσης στην οποία θα γίνει η επέμβαση.

Έπειτα, ο ορθοπαιδικός επιλέγει το εμφύτευμα που ταιριάζει και σχεδιάζει επακριβώς τις οστεοτομίες που θα ακολουθήσουν. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι ρυθμίσεις, ενεργοποιείται ο ρομποτικός βραχίονας, ο οποίος εκτελεί με ακρίβεια χιλιοστού τις οστεοτομίες.

Χάρη στο ρομποτικό μηχάνημα ο ιατρός μπορεί να παρακολουθεί κάθε κίνηση και τη θέση που έχουν τα κοπτικά εργαλεία καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Πιο αναλυτικά, ο ορθοπαιδικός δίνει εντολές στον ρομποτικό βραχίονα του Mako, μέσω της τεχνολογίας AccuStop, εντός της περιοχής την οποία έχει ορίσει από την αρχή, εξασφαλίζοντας έτσι, ότι ο βραχίονας δεν θα ξεφύγει πέρα από τα όρια της περιοχής που έχει οριοθετηθεί προεγχειρητικά.  Η τεχνολογία AccuStop συμβάλλει στον περιορισμό της απώλειας οστού και στην προστασία των πέριξ υγιών ιστών. Επίσης, το εμφύτευμα εγκαθίσταται στην ιδανική θέση και η καινούργια άρθρωση ισορροπεί άψογα με τους γύρω συνδέσμους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ορθοπαιδικός έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την ακρίβεια των οστεοτομιών σε κάθε φάση και να κάνει τροποποιήσεις εάν το κρίνει απαραίτητο.

τεχνολογίας

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης με ρομποτικό βραχίονα Mako

Η επέμβαση με τον ρομποτικό βραχίονα Mako εξασφαλίζει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Χρησιμοποιείται σε μερικές ή ολικές αντικαταστάσεις γόνατος
  • Σχεδιάζει εξατομικευμένο πλάνο πριν την επέμβαση του ασθενούς
  • Χρησιμοποιείται και για αρθροπλαστική ισχίου
  • Εξασφαλίζει τη σωστή προετοιμασία των οστών
  • Διασφαλίζει την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο ιδανικό σημείο σε σχέση με την τάση των συνδέσμων
  • Τα οστά παραμένουν υγιή και οι ιστοί μαλακοί
  • Ο χειρουργός έχει πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε δεδομένα διατηρώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο

Αυτά τα πλεονεκτήματα και οι προσπελάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας (σ.σ. MIS) συνδράμουν τον ασθενή στο να κινητοποιήσει ταχύτερα την άρθρωση, να παραμείνει το πολύ έως 2 ημέρες στο νοσοκομείο και να πετύχει ταχύτερη αποκατάσταση. Πρωτίστως όμως αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την απουσία του πόνου και νέα λειτουργική άρθρωση που θα διαρκέσει στον χρόνο και δεν θα οδηγήσει στον πόνο.

Ο ορθοπαιδικός παραμένει κυρίαρχος

Πρέπει να διευκρινιστεί πως με τον όρο «ρομποτική ολική αρθροπλαστική» δεν εννοείται ότι το ρομποτικό χέρι αντικαθιστά τον χειρουργό, αλλά τον βοηθά. Το Mako Robotic-Arm δεν εκτελεί μόνο του τη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση διενεργείται από τον χειρουργό ορθοπαιδικό, ο οποίος αξιοποιεί τα 2 τεχνολογικά επιτεύγματα:

  • Το λογισμικό Mako / Stryker προγραμματίζοντας εκ των προτέρων με ακρίβεια χιλιοστού και μοίρας, την επέμβαση
  • Τον ρομποτικό βραχίονα για εκτελέσει με ακρίβεια και ασφάλεια τη χειρουργική επέμβαση.

Εν κατακλείδι, η Mako SmartRobotics δεν υλοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις, δεν λαμβάνει αυτοβούλως αποφάσεις και δεν μετακινείται χωρίς την εντολή του ιατρού, ο οποίος καταχωρίζει όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή και στη συνέχεια αξιολογεί τα παραγόμενα δεδομένα και χειρίζεται το λογισμικό.

INFO!

τεχνολογίας

Μιλτιάδης Θεοδώρου
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση Ώμου & Γόνατος

τεχνολογίας

Λάζαρος Μάντσης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Εξειδίκευση στην αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος