Η άντληση πολιτιστικών και γαστρονομικών στοιχείων από την τοπική κληρονομιά και τις ιστορικές καταβολές θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο του γαστρονομικού φεστιβάλ KOUZINA 2021, του δήμου Αριστοτέλη, στην Ανατολική Χαλκιδική. Το KOUZINA 2021 εστιάζει ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια και αναβαθμίζει τις δραστηριότητές του, ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η παγκόσμια υγειονομική κρίση κατά το 2020. Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός θα είναι η Κροατία, Τιμώμενος ελληνικός η Αμφίπολη και Τιμώμενο τοπικό προϊόν τα «Μύδια Ολυμπιάδας».

Με κέντρο βάρους την ανάδειξη του μύθου και της φιλοσοφίας που περιβάλει τα τοπικά προϊόντα, το KOUZINA επικεντρώνεται στην προώθηση του τρόπου χρήσης τους, η οποία αποτελεί αυστηρό ζητούμενο για τους εννέα (guest chef της διοργάνωσης, αλλά και για τους αντίστοιχους 12 τοπικούς. Ισχυρό «χαρτί» της επικείμενης γιορτής αποτελεί το concept «δοκιμάστε πιάτα από την κάρτα των restaurant μας», που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς χώρους εστίασης να προωθήσουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης το μενού τους, όταν αυτό συνάδει με το θέμα της εκάστοτε ενότητας του KOUZINA.

 KOUZINA 2021

 

Πέντε εβδομαδιαίες θεματικές

Χωρισμένο σε πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες, το μηνιαίο (15.5.21 – 15.6.21) γαστρονομικό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 11 πολιτιστικά δρώμενα, που θα αναδείξουν επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους και είναι στενά συνδεδεμένα με την παράδοση της Ανατολικής Χαλκιδικής αλλά και με την τοπική πρωτογενή παραγωγή.

Με τιμώμενο τοπικό προϊόν τα «Μύδια Ολυμπιάδας», για τα οποία το νέο cluster επιχειρηματιών του Δήμου Αριστοτέλη ξεκινά άμεσα τη διαδικασία πιστοποίησής τους ως προϊόντος Π.Ο.Π., οι δραστηριότητες του KOUZINA 2021 τοποθετούν μία κύρια και τέσσερις παράλληλες εκδηλώσεις στα μυδοτροφεία του Αριστοτελικού Όρους, οι οποίες θα καταγραφούν από Γάλλους, Αυστριακούς, Πολωνούς και Κροάτες εκπροσώπους Τύπου. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι συμμετέχουν στα επτά ταξίδια εξοικείωσης, που οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στοχεύουν στην προβολή κάθε γωνιάς του Δήμου Αριστοτέλη σε έξι (6) ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και στην αντίστοιχη ελληνική.

KOUZINA 2021

 

Γαστρονομικά workshop

Ξεχωριστή είναι όμως και η προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων μέσα από τις περιηγήσεις ταξιδευτών στον εμπορικό ιστό της Ουρανούπολης. Το KOUZINA 2021 εγκαινιάζει επίσης εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πλοιάρια.

Συνδυάζοντας τις θεματικές κρουαζιέρες με τα γαστρονομικά workshop, η διοργάνωση αναμένεται να παντρέψει «κληρονομιές των Ελλήνων προσφύγων», όπου Κύπριοι, Πόντιοι και Μικρασιάτες παρουσιάζουν αυτό που κρατούν πάντα σαν φυλαχτό: «τη γαστρονομική περιουσία και τη νοικοκυροσύνη που κανείς κατακτητής δεν μπόρεσε ποτέ να σφετερισθεί», όπως συνηθίζουν να λένε οι ίδιοι. Την ίδια εβδομάδα παρουσιάζονται οι κολοκυθοανθοί της Βαρβάρας, ένα πρωτοεισαγόμενο στο KOUZINA προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει στα τοπικά και όχι μόνο γαστρονομικά δρώμενα.

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης είναι η Αμφίπολη, η οποία συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο «η γιορτή της παλαιοχωρινής πατάτας και το ποντιακό πιροσκί».

Η «Γιορτή της Λήξης», η οποία είναι αφιερωμένη στην αείμνηστη εθελόντρια Ευαγγελία Ηλία-Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, αποτελώντας πανηγυρικό χορευτικό αντάμωμα ομοψυχίας και ενότητας ολόκληρου του κόσμου της Ανατολικής Χαλκιδικής, που εδώ και πολλά χρόνια δίνει το στίγμα της δημιουργίας πραγματικού έργου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το KOUZINA θα φυτέψει δέντρα στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, ώστε να θυμίζει σε όλους ότι «ο σπόρος που ρίχνουμε θα μετατραπεί σε δέντρο, τη σκιά του οποίου μπορεί να μην απολαύσουμε ποτέ. Αυτή όμως θα σκιάσει ευεργετικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Το promo tour του KOUZINA 2021 ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τη Γερμανία, την Κροατία και τη Γαλλία.

Το γαστρονομικό φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 2021 θα το βρείτε δημοσιευμένο εδώ

 

Μοιραστείτε το άρθρο.