Σε συνέχεια της καμπάνιας  “Κάνε τη σωστή ερώτηση” που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα διοργανώνει υβριδικό webinar με θέμα το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα, αναφορικά με την καπνιστική συνήθεια. Στόχος του webinar είναι η ανάδειξη του ζητήματος, οι κοινωνικοοικονομικές  προεκτάσεις του, καθώς και οι  άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που έχει στους ανθρώπους που βιώνουν τη νόσο αλλά και στην εξάπλωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Το webinar πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Lung Ambition Alliance-AstraZeneca, Roche, MSD, Novartis.

Τίθεται υπό την αιγίδα των: Association of European Journalists, Global Lung Cancer Coalition, Lung Cancer Europe (LuCE), Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής  Ογκολογίας, Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ), Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας,  Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας – Αγγείων, Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Η καμπάνια παρουσιάστηκε αρχικά με επιτυχία στον Καναδά και την Αυστραλία, αναδεικνύοντας πως το στίγμα αποτελεί ένα επιπλέον φορτίο σε ασθενείς και φροντιστές, καθώς συντηρείται από την επικρατούσα αντίληψη ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι οπωσδήποτε προσωπική ευθύνη του ασθενή, λόγω της συνήθειας του καπνίσματος. Στόχος  είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, αποφεύγοντας την επανάληψη της κλασικής ερώτησης «Καπνίζατε;» στους ασθενείς και θέτοντας τα «σωστά» ερωτήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Κατά την έναρξη της ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:  Κορίνα Πατέλη Bell, Πρόεδρος FairLife L.C.C., ο Κωνσταντίνος Συρίγος MD, PhD, FCCP, Καθηγητής & Διευθυντής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο Χρήστος Αποστολάκος, ασθενής και πρωταγωνιστής της καμπάνιας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα παρουσιάσει την έκδοση του νέου του βιβλίου «Πνοή Ζωής» ένα έργο που αποπνέει αισιοδοξία και τονίζει τη δύναμη της θέλησης για Ζωή.

Στην εισαγωγή της εκδήλωσης, «Έκθεση – Οδηγό δράσης για να αλλάξουμε την εικόνα του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα», θα τοποθετηθούν  για τις προκλήσεις του καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα μας και στους τρόπους αντιμετώπισής τους, με βάση την έκθεση – οδηγό δράσης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και απεικονίζει το τοπίο σχετικά με τη νόσο στην Ελλάδα οι:  Αθανάσιος Βοζίκης, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κωνσταντίνος Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και η Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Η FairLife L.C.C. ανοίγει τη συζήτηση για το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα

Στην πρώτη ενότητα, «Το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα και το σοκ της διάγνωσης», οι: Έλενα Λινάρδου MD, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Δ/ντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής EΣΟΟ, Γρηγόρης Στρατάκος MD, PhD, FCCP, Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Αναπλ. Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΝΝΘΑ “Σωτηρία” Παν/μιακή Κλινική, Σύνθια Μίκκελσεν, Φροντιστής, θα μιλήσουν για το στίγμα της νόσου, καθώς και την επίδραση που έχει στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή.

Στη δεύτερη ενότητα, η Ζωή Σαντά, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α΄ και Υπεύθυνη Ειδικού Ιατρείου Ψυχοογκολογίας  ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, Επίκ. Καθηγητής Παθολ. Νοσηλ. Παν. Πελοποννήσου, Προϊστάμενος ΟDC «Ευρωκλινική» Αθηνών, Πρόεδρος Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας ΕΣΝΕ και η Μάριαμ Θεοδωράκη, Ψυχολόγος, θα καταθέσουν την προσωπική τους οπτική σχετικά με την  ψυχολογική προσέγγιση  των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι : Caius Kim, Global Director, Lung Ambition Alliance και Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer, Roche Hellas.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβάλλονται βίντεο με τα μηνύματα των πρωταγωνιστών της καμπάνιας – ασθενείς, φροντιστές, μέλη οικογένειας.