Στην υπογραφή οριστικής συμφωνίας προχώρησε η Groupe Bruxelles Lambert (“GBL”) για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Affidea, τον κορυφαίο πάροχο διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, από την B-FLEXION. H GBL θα επενδύσει έως και 1 δισ. ευρώ στη συναλλαγή. Ο πλειοψηφικός μέτοχος της Affidea, B-FLEXION, θα αποχωρήσει πλήρως και η διοίκηση θα επανεπενδύσει μαζί με την GBL. Η επένδυση αυτή προσδίδει τόσο ανθεκτικότητα όσο και διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό τους.

Η Affidea ιδρύθηκε το 1991 και είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός φορέας διαγνωστικής απεικόνισης, με περισσότερα από 300 κέντρα σε 15 χώρες. Η Affidea επεκτείνει συνεχώς τις υπηρεσίες της, παρέχοντας ολοκληρωμένες και προηγμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με υψηλή ποιότητα και εξυπηρέτηση.

Η παροχή διάγνωσης ακριβείας είναι υψίστης σημασίας για την παροχή θεραπείας. Η GBL θα υποστηρίζει την Affidea στην ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών – ασθενών, γιατρών και ρυθμιστικών αρχών. Μαζί με τη διοίκηση, η GBL σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την Affidea στις βασικές αγορές της, καθώς και να επιταχύνει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές σε νέες ελκυστικές ευρωπαϊκές αγορές.

Affidea υποδοχή

Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική επένδυση της GBL στον τομέα της υγείας. Η GBL έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για αυτόν τον κλάδο, δεδομένης της ανθεκτικότητάς του στην οικονομία και των μακροπρόθεσμων τάσεων ανάπτυξης. Η εξαγορά ανταποκρίνεται επίσης στη φιλοδοξία της GBL να αυξήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο σε μη εισηγμένες εταιρίες στο χαρτοφυλάκιό της. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Ομίλου είναι αυτό να αντιπροσωπεύει περίπου το 40% (αντιπροσώπευε το 25% του χαρτοφυλακίου έως το τέλος του 2021).

Ο Ian Gallienne, CEO της GBL, σχολίασε: «Μετά από τις πρόσφατες επενδύσεις σε Webhelp, Canyon και Voodoo, η Affidea αποτελεί τον επόμενο σταθμό στη στρατηγική της GBL να αυξήσει τις επενδύσεις της σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές κατέχοντας το πλειοψηφικό πακέτο. Μαζί με τη διοίκηση της Affidea ανυπομονούμε να συνεισφέρουμε στην επιτυχία της εταιρείας».

Ο Michal Chalaczkiewicz, Σύμβουλος Επενδύσεων της GBL, πρόσθεσε: «Με την Affidea η GBL αποκτά πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη και γεωγραφική διασπορά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποτελέσουμε τον θεματοφύλακα της εταιρείας στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της. Σε συνεργασία με τη διοίκηση, θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την οργανική ανάπτυξη, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και τα ψηφιακά προγράμματα υγείας».

Affidea υποδοχή

Ο Giuseppe Recchi, CEO της Affidea, σχολίασε: «Είμαι ευγνώμων στην B-FLEXION για την επένδυση και την υποστήριξή της στην εταιρεία από την έναρξη της ιδιοκτησίας τους το 2014 και από τον διορισμό μου στη θέση του CEO το 2018. Έχουμε δημιουργήσει μια παγκόσμιας κλάσης επιχείρηση, διπλασιάζοντας το μέγεθός της τα τελευταία 4 χρόνια και ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης. Είμαι ικανοποιημένος που έχουμε την GBL ως συνεργάτη μας, δεδομένης της βαθιάς κατανόησης της εταιρείας μας και του μακροπρόθεσμου επενδυτικού μας πλάνου».

Ο Stefan Meister, Αντιπρόεδρος της B-FLEXION, ανέφερε σχετικά: «Ήταν προνόμιο να συνεργαστώ με τον Giuseppe και όλη την ομάδα της Affidea, και είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στην επιτυχία της εταιρείας στα δέκα χρόνια ιδιοκτησίας μας. Η ομάδα της GBL μας έχει εντυπωσιάσει με την τεχνογνωσία της στην υποστήριξη εταιρειών με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Είμαστε ικανοποιημένοι που η Affidea μεταβαίνει στην GBL για την επόμενη φάση της ανάπτυξής της».

Η GBL έλαβε συμβουλευτικές υπηρεσίες από τις εταιρείες Citi, Bain & Company, EY και Kirkland & Ellis. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Affidea banner

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη, με δραστηριότητα σε 15 χώρες.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Σήμερα λειτουργεί μέσω ενός Πανελλαδικού Δικτύου Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, που συνεχώς επεκτείνεται, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.

Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram

 

Σχετικά με την B-FLEXION

Η B-FLEXION είναι μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία που επενδύει σε αναπτυσσόμενες εταιρίες δημιουργώντας αξία διαχρονικά, ενώ παράλληλα συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία. Με Πρόεδρο τον Ernesto Bertarelli και με γραφεία σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η B-FLEXION εξαγοράζει και δημιουργεί συνεργασίες που επενδύουν στη διαχείριση κεφαλαίων, κυρίως στους τομείς των Private Equity, Venture Capital, Υποδομών, Τεχνολογίας, Real Estate, Hedge Funds, Public & Private Credit, Public Securities, και εστίαση σε κλάδους όπως η Υγεία και η Τεχνολογία.

 

Σχετικά με την Groupe Bruxelles Lambert

Η Groupe Bruxelles Lambert (“GBL”) είναι μια αναγνωρισμένη εταιρεία επενδύσεων, εισηγμένη πάνω από εξήντα χρόνια στο χρηματιστήριο, με καθαρή αξία ενεργητικού 22,5 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 15,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Η GBL είναι κορυφαίος επενδυτής στην Ευρώπη που εστιάζει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και βασίζεται σε μια σταθερή και υποστηρικτική οικογενειακή μετοχική βάση. Η GBL είναι μια εταιρεία με εταιρική υπευθυνότητα, αντιλαμβανόμενη τους παράγοντες ESG ως άρρηκτα συνδεδεμένους με τη δημιουργία αξίας.

Η GBL φιλοδοξεί να διατηρήσει ένα διαφοροποιημένο, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, καθώς και εναλλακτικών επενδύσεων (μέσω της Sienna Investment Managers), που αποτελείται από διεθνείς εταιρείες, ηγέτες στους αντίστοιχους τομείς, στους οποίους συμβάλει με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας ως ενεργός επενδυτής. Η GBL επικεντρώνεται στην επίτευξη ουσιαστικής ανάπτυξης παρέχοντας ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους της μέσω ενός συνδυασμού αύξησης της καθαρής αξίας ενεργητικού της, βιώσιμου μερίσματος και επαναγορών μετοχών. Η GBL είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών (Ticker: GBLB BB; κωδικός ISIN: BE0003797140) και περιλαμβάνεται στον δείκτη BEL20.