Η διευρυμένη συμφωνία περιλαμβάνει δύο νέα ορφανά αντικαρκινικά φάρμακα σε 11 αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η GENESIS Pharma, ηγέτιδα εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοινώνει σήμερα την επέκταση της αποκλειστικής συμφωνίας προμήθειας και διανομής με την Incyte Biosciences International Sàrl, σε συνέχεια της επιτυχημένης εξαετούς συνεργασίας τους για την πονατινίμπη (ponatinib). Η διευρυμένη συμφωνία αφορά στην εμπορική διάθεση δύο νέων ορφανών φαρμάκων για τον καρκίνο, καθώς και στη γεωγραφική επέκταση της συμφωνίας, που περιλαμβάνει πλέον 11 αγορές: Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Αλβανία και Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με τους όρους της διευρυμένης συμφωνίας προμήθειας και διανομής, η Incyte παραχωρεί στην GENESIS Pharma αποκλειστικά δικαιώματα σε αυτές τις αγορές για την εμπορική διάθεση της πεμιγατινίμπης (pemigatinib) και της ταφασιταμάμπης (tafasitamab), έπειτα από τις τοπικές εγκρίσεις. Η πεμιγατινίμπη (pemigatinib), είναι αντικαρκινική μονοθεραπεία  για τη θεραπεία ενηλίκων με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα με σύντηξη ή αναδιάταξη του υποδοχέα του ινοβλαστικού αυξητικού παράγοντα 2 (FGFR2) που έχει εξελιχθεί μετά από τουλάχιστον μία προηγούμενη γραμμή συστηματικής θεραπείας1 και η ταφασιταμάμπη (tafasitamab) είναι αντικαρκινική θεραπεία που χορηγείται σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη, ακολουθούμενη από μονοθεραπεία με ταφασιταμάμπη, σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL) που δεν είναι κατάλληλοι για αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΜΑΑΚ)2.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma δήλωσε: «Τα τελευταία έξι χρόνια συνεργαζόμαστε με την Incyte για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στην πονατινίμπη στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η επιτυχημένη σύμπραξη και η κοινή μας δέσμευση και τεχνογνωσία στα σπάνια αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα άνοιξαν το δρόμο για την επέκταση της συμφωνίας μας με δύο υποσχόμενες νέες θεραπείες που προστίθενται τώρα στο ευρύ χαρτοφυλάκιό μας που αφορά σε σπάνιες κακοήθειες. Είναι τιμή μας που μια κορυφαία εταιρεία όπως η Incyte έχει εμπιστευτεί την εταιρεία μας και τους ανθρώπους της».

 

Σχετικά με το χολαγγειοκαρκίνωμα

Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι ένας σπάνιος καρκίνος που σχηματίζεται στα χοληφόρα αγγεία. Ταξινομείται με βάση την προέλευσή του στο ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα, που εμφανίζεται στα χολαγγεία μέσα στο ήπαρ, και στο εξωηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα που εμφανίζεται στον χοληδόχο πόρο έξω από το ήπαρ. Οι ασθενείς με χολαγγειοκαρκίνωμα συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο όταν η πρόγνωση δεν είναι καλή3,4. Στην Ευρώπη, η συχνότητα του χολαγγειοκαρκινώματος κυμαίνεται μεταξύ 6.000 – 8.000 ασθενών5,6. Οι συντήξεις ή αναδιατάξεις του FGFR2 συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στο ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα, όπου παρατηρούνται σε ποσοστό 10-16% των ασθενών7,8,9.

Σχετικά με το ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL)

Το ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL) είναι ο πιο κοινός τύπος non-Hodgkin λεμφώματος σε ενήλικες ασθενείς παγκοσμίως, αφορά το 40% όλων των περιπτώσεων10 και χαρακτηρίζεται από ταχέως αναπτυσσόμενες μάζες κακοήθων Β-κυττάρων στους λεμφαδένες, τον σπλήνα, το ήπαρ, το μυελό των οστών ή άλλα όργανα11. Είναι μια επιθετική νόσος με περίπου έναν στους τρεις ασθενείς να μην ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία ή να υποτροπιάζει στη συνέχεια12. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 16.000 ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό DLBCL13,14,15.

Σχετικά με την GENESIS Pharma

Η GENESIS Pharma είναι μία βιοφαρμακευτική εταιρεία με εξειδίκευση σε καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για σοβαρά και σπάνια νοσήματα και δραστηριοποίηση στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με γραφεία στην Αθήνα, τη Λευκωσία, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα, υπήρξε μεταξύ των πρώτων φαρμακευτικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με δραστηριότητα εστιασμένη σε προϊόντα φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας. Από την ίδρυσή της, η GENESIS Pharma έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε θεραπευτικά πεδία όπου υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προκλήσεις και ανάγκες, λειτουργώντας ως στρατηγικός εμπορικός συνεργάτης κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.genesispharmagroup.com και www.genesispharma.com.